Félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre az NVB

2022. május 11. 11:53
A főpolgármester több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Karácsony Gergely főpolgármester magánszemélyként két kérdésben – a Fudan egyetem valamint az álláskeresési járadék ügyében – kezdeményezett népszavazást tavaly. Az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB pedig az aláírások ellenőrzése után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.    

A jogszabály szerint a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította, a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le a népszavazás kezdeményezője, ezért 260 800 forint bírságot szabott ki rá. Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza a kezdeményező, ezért 257 600 forint bírságot szabtak ki rá.    

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Az NVB elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is. A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a népszavazások eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.    

(MTI)

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Emlékeztek még a szegedi buszpályaudvaron történt robbantásos merényletre?
A jugó vállról indítható rekétával történt támadásra Százhalombattán?
Meg amikor az egyik fideszesnek felgyújtották a lábtörlőlét a bejárati ajtó előtt?

Na, ott ki volt a tettes?
És ki volt a megbízója?
Naugye!
Mosmá világos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés