Nyomozás indult a Márki-Zay kampányát segítő DatAdat-csoporttal kapcsolatban

2022. május 6. 8:00
A Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő vállalkozások illegálisan beszerzett adatbázisból milliós számban küldtek sms-eket, indítottak hívásokat a kampány finisében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a DatAdat-csoport közreműködésével végrehajtott tömeges adatlopás miatt – írja pénteki számában a Magyar Nemzet. Mediaworks Hírcentrumát az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a nyomozás elindításáról – írja a lap, amely szerint a baloldal és Márki-Zay Péter kampányát segítő, Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő vállalkozások illegálisan beszerzett adatbázisból milliós számban küldtek sms-eket és indítottak telefonhívásokat a választási kampány finisében.

Mint írják, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) személyes adattal visszaélés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az NNI a nyomozás tényén túl nem kívánt további részleteket elárulni. A lap felidézi, a rendőrségen kívül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik az ügyben. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke korábban közölte,

számos panaszbeadvány érkezett hozzájuk,

megjegyezve, hogy ő maga is kapott ilyen sms-t, amelyet szintén beadott az iktatórendszerbe. A lap úgy tudja, hogy a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálata megállapította, hogy a kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a DatAdat osztrák leánycége rendelte meg és a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

Mint írják, az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból – ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból – letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mennyire gáz volt, hogy az sms-eket automata angolról magyarra fordítással küldték.
Bajnai majd azt mondja, hogy nem értett hozzá és ott sem volt- ez egyszer már bejött neki.

Hol tart Fegyőr ügye a füstbomba ejtéssel?

De nem jól működött. Selejt lett.
Szerintem az ellenzék bukásában Bajnai is benne van. Ha bizonytalan szavazók kaptak ilyen sms-t, biztos, hogy elment a kedvük az ellenzéktől.

Majd a nyomozás eldönti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés