Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely az amerikai külügy szerint

2022. május 4. 8:42
Az amerikai utazóknak szóló ajánlásban a teljesen biztonságos országok szűk csoportjában sorolják fel hazánkat – szemben Európa nagy részével.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – mint a legtöbb külügyminisztérium a világon – rendszeresen frissített országlistákat és térképet közöl, amelyeken feltünteti, hogy saját állampolgárainak mit javasol tervezett külföldi utazásaik előtt.

A washingtoni State Department különböző kategóriákat állít fel: van a teljesen biztonságos országok szűk csoportja, ahova bármiféle különös elővigyázatosság nélkül utazhatnak az amerikaiak; vannak olyan országok, ahol fokozott óvatosságot javasolnak az utazóknak; aztán vannak államok, amik kapcsán az utazás meggondolását javasolják; és végül azok az országok, amikhez annyit fűz az amerikai Külügy, hogy oda ne utazzon senki.

Az országlista friss táblázata szerint, a háború és a covid árnyékában nagyon érdekesen alakul Európa: az amerikai kormányzat szemszögéből alig néhány európai országot értékelnek úgy, hogy oda aggodalom nélkül utazhatnak az amerikaiak –

és ezek közé tartozik Magyarország, továbbá a térségünkből Szlovákia, Románia, Bulgária, Montenegró és Görögország.

Rajtuk kívül Svájc, Portugália, Írország és az észak-európai országok vannak ebben a kategóriában.

Ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részében már a fokozott elővigyázatosság az ajánlott Washington szerint.

Érdekes, hogy a világ körül is alig van olyan ország, ahová Washington szerint gond nélkül utazhatnak az amerikai polgárok: Kanada, Ausztrália, Argentína, vagy épp Mongólia és Kirgizisztán van ezen a szűk listán.

Ukrajna, Belarusz, Oroszország, Moldova, valamint a Közel-Kelet nagy része pedig no-go zóna a hétköznapi amerikaiak számára.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A térképen nem látszik, de Izland a no-go zónában van. Van valakinek ötlete, miért?

Friss, ropogós svéd hír:
"Az év első négy hónapjában rekordszámú, 27 embert lőttek agyon Svédországban. Ez derül ki a rendőrség legfrissebb összeállításából.
A 27 lelőtt ember a legnagyobb szám a januártól áprilisig tartó négy hónapos időszakban azóta, hogy 2016-ban elkezdtek ilyen összeállításokat készíteni. Tavaly az év első négy hónapjában nyolc embert lőttek agyon, tavalyelőtt pedig tizenötöt ugyanebben az időszakban.
Idén eddig összesen 133 lövöldözésről érkezett bejelentés a rendőrségre, és a 27 halálos áldozat mellett 36-an megsebesültek. A lelőttek mintegy felét, tizenhárom embert Stockholmban ölték meg.
Idén januártól áprilisig 31 robbantást regisztrált a rendőrség Svédországban. Ez pontosan ugyanannyi, mint a tavalyi év azonos hónapjaiban, de 2019-hez és 2020-hoz képest csökkenést jelent. 2019-ben az év első négy hónapjában 40 detonációt jelentettek, 2020-ban pedig ugyanebben az időszakban 45 robbantást.
Svédország alapvetően biztonságos ország, de a súlyos bűncselekmények alakulása súlyos. Ha a társadalom most nem tesz lépéseket, akkor továbbra is súlyos erőszakot fogunk látni, amely az eszkaláció veszélyével fenyeget - állítja a rendőrség."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés