Szólás és szabadság: mire készül Elon Musk a Twitterrel?

2022. április 26. 12:11
„Azért fektettem be a Twitterbe, mert hiszek abban, hogy a szólásszabadság platformja lehet szerte a világon.” A SpaceX és a Tesla alapítója, a világ jelenlegi leggazdagabb embere jó pénzért zsebre vágja a Twittert – de mit jelent ez a szólásszabadság szempontjából? Összefoglalónk!

Nyitóképen: Elon Musk (Kép forrása: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Az egész történet valószínűleg ott kezdődött, amikor az amerikai értékpapírpiacot felügyelő Securities and Exchange Commission (SEC) közölte, hogy joga van beidézni Elon Muskot néhány ellentmondásos Twitter-üzenete miatt.

A jelenleg a világ leggazdagabb embereként számon tartott, dél-afrikai származású amerikai vállalkozó guru először úgy reagált erre, hogy akkor felépíti a saját Twitterét. Rövidesen azonban kiderült, hogy más irányt választ: a Twitter bejelentette, hogy Musk – akkor – 9%-os részesedést szerzett a cégben.

Elon Musk ezzel eredetileg helyet is szerzett volna a Twitter vezetésében, ezt azonban a cég később megfúrta, idézve Musk néhány mikroblog-üzenetét, amelyekben a Twittert „haldokló" cégnek nevezte.

Ezt követte, hogy Musk bejelentette: hajlandó megvenni az egész céget, 54 dollárért részvényenként, összesen 43 milliárd dollárért.

„Azért fektettem be a Twitterbe, mert hiszek abban, hogy a szólásszabadság platformja lehet szerte a világon, és úgy gondolom, hogy a szólásszabadság a működő demokrácia társadalmi követelménye. A befektetésem óta azonban rájöttem, hogy a vállalat jelenlegi formájában nem virágzik, és nem fogja kiszolgálni ezt a társadalmi igényt. A Twittert magáncéggé kell alakítani, hogy bizalmat építsen ki a felhasználókkal, és jobban szolgálja azt, amit a szólásszabadság »társadalmi kényszerének« nevez” – nyilatkozta akkor. 

Elon Musknak egyébként nem volt ennyi mozgatható tőkéje: az ajánlat legalább felét kölcsönökből tervezi fedezni.

Amikor Musk Joe Rogan műsorában füvezett

 

Musk és a Twitter

Mi várható Musk vezetése alatt? A világhírű, különc vállalkozó 2022 márciusának végétől mikroblog-bejegyzések sorozatában kritizálta a Twitter jelenlegi eljárásait és szabályait.

A szólásszabadság elengedhetetlen egy működő demokráciához” – írta a Twitteren, és megkérdezte követőit: „Szerintetek a Twitter szigorúan betartja ezt az elvet?”

Máskor pedig azt javasolta, hogy legyen nyilvános a Twitter algoritmusa,

hogy az emberek tudhassák: mi alapján látnak sokan egy üzenetet, és mi alapján nem.

A Twitter közölte, hogy az eladást követően magánkézben lévő céggé válik. „A Twitter célja és jelentősége az egész világra hatással van” – mondta a Twitter vezérigazgatója, Parag Agrawal. Majd hozzátette: „Büszkék vagyunk a csapatunkra.” 

A bejegyzésben arra is kitérnek, Musk „a szólásszabadság abszolutistájaként” írja le magát, bár nem volt pontosan világos, hogy mit ért ezen.

Egy közelmúltbeli TED-interjúban

a milliárdos azt mondta, hogy „nagyon vonakodna” a tweetek törlésével kapcsolatban, és óvatos lenne a tiltásokkal is.

Ugyanakkor elismerte, hogy a Twitternek be kell tartania azokat a vonatkozó törvényeket, amelyek meghatározzák a közösségi platform működését és irányelveit. 

Musk azonban nem csak a Twittert kritizálta az utóbbi időben, nemrég a Netflixet is kemény szavakkal illette: mint azt a Mandiner is megírta, szerinte „a woke elmevírus nézhetetlenné teszi a Netflixet”.

Jack Dorsey Twitter-alapító (fotó: MARCO BELLO / AFP)

 

Az alapító boldog

Jack Dorsey, a Twitter alapítója és korábbi vezérigazgatója kijelentette, Musk az egyetlen megoldás, és bízik benne, hogy képes lesz a vállalat problémáit megoldani.

„Szeretem a Twittert, amely a legközelebb áll a globális tudatossághoz” – fogalmazott Dorsey, és azt is elmondta, hogy neki csak az ötlet és a szolgáltatás számít, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mindkettőt megvédje. 

„Elon célja, hogy egy olyan platformot hozzon létre, amely maximálisan megbízható és széles körben befogadó, és ez helyes”

– jelentette ki a szintén különc milliárdosként számon tartott Twitter-alapító.

Trump nem tér vissza

Sok konzervatív azt remélheti, hogy Donald Trump volt amerikai elnök visszatérhet a Twitterre.

Mint emlékezetes: 2021 januárjában a washingtoni Capitoliumnál történt zavargásokat követően tiltotte le az akkor leköszönő amerikai elnököt a közösségi oldal.

Ez azonban egyelőre nem tűnik valószínűnek, hiszen Trump most azt nyilatkozta: bár kedveli Muskot, és régen szerinte a Twitterrel is jó kapcsolata volt,

de nem tudja elfelejteni, hogyan bánt vele a techcég,

és egyébként is rövidesen elindítja saját közösségimédia-platformját. 

A fordított folyamat azonban már elindult: számos rögtön megsértett társadalmiigazság-harcos mellett például Jameela Jamil, brit színésznő, a Good Place sorozat sztárja már be is jelentette: szerinte Musk alatt a Twitter a „gyűlölet" platformja lesz, és ezért törli fiókját.

Fotó: Unsplash

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval egy új agy után sóvárogsz, amivel a téged körbevevő labirintust folyosónak láthatnád...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés