Hogyan felejtsük el a ballib értelmiséget?

2022. április 28. 11:33

Lányi András
Index
Puzsér és Schiffer szóváltása tragikomikus módon félrecsúszott.

„Puzsér Róbert és Schiffer András azon vitatkoznak az Indexen, hogyan felejtsük el a ballib értelmiséget. Szóváltásuk azonban tragikomikus módon félrecsúszott, egy kicsit távolabbról nézve úgy tűnik, mintha csak a döglött oroszlán rugdosásában versenyeznének. Puzsér ugyan kijelenti, hogy »a megbélyegzés és a kirekesztés nem lehet a mi eszközünk«, azonban »a hat romlott és semmirekellő párt« elleni dühödt kirohanásait újra és újra megszakítja a legyalázott politikai és publicisztikai ellenfelek terjedelmes, név szerinti felsorolása. Schiffer neveket nem említ, csak a vádiratot, a balliberális értelmiség fertelmes bűneinek lajstromát szaporítja, s a vádlottak padjára a pártok mellé odaülteti teljes értelmiségi holdudvarukat is. Pedig mintha nem is ezt akarták volna mondani.

 Puzsér – sok más kollégájához hasonlóan – a sikertelen ellenzéki pártok leváltását követeli. Az általuk »túszul ejtett ellenzék« vezetését »három-négy értékes és karizmatikus politikusra« bízná, akik a ballib tömb »hatalmas erejét« mozgósítva a nemzeti radikális kurzus kihívói lehetnének. Schiffer joggal kérdezi, hogy miért pont a sokszorosan levitézlett ballib élén akar megküzdeni a hétfejű NER-rel. Puzsér erre azt válaszolja, hogy azért, mert ők ketten is odatartoznak, az igazi szocdemek, zöldek és liberálisok népes táborával együtt.

Gratulálok, ennél szerencsétlenebb két alapállásból nem is lehetne nekilátni a rendszerkritikának (vagy micsodának).

Puzsér a baloldali politika megújítására keres vállalkozókat, és megbocsátja a létező ballib értelmiségnek, hogy a létező ballib pártokat támogatták, mert most »nyitottságra, nagyvonalúságra, korrektségre és mértékletességre volna szükség«. Részéről ennek a magatartásnak a példája, gondolom, a hazug és korrupt csürhének titulált ellenfeleire szórt szitokáradat és személyes sérelmeinek hangoztatása. Ez bizonyára nagy kedvet csinál a baloldali értelmiségnek, hogy a régiek ellenében egy új szervezetet támogassanak. Schiffer sejteti, hogy ez nem fog menni, de azután annyira belefeledkezik ennek az Orbánnal és a globális kapitalizmussal egyszerre paktáló, kudarcot kudarcra halmozó társaságnak a szidalmazásába, mintha nem is lehetne ennél fontosabb mondanivalója. Ugyanazt a hibát követik el, amit most sokan az ellenzéki pártok szemére hánynak: hogy sérelmi politikával, bűneik hánytorgatásával, »negatív kampánnyal« próbálják ellenfeleiket tönkretenni. S nem veszik észre, hogy a ballib semmi egyéb: homályos értelmű szitokszó, amelyet a magát jobboldaliként azonosító politika kreált, de többé arra sem alkalmas, amire kitalálták, a DK-tól a Jobbikig tartó pártkeverék megnevezésére.”

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk én már elfelejtettem. Megy az. A probléma ott van, hogy nem sok olyan fideszes arc van, akire figyelni érdemes. Versenyezzünk! Ki az, aki fejből föl tud sorolni 10 fideszes politikust!

Már megint ez a végnélküli szellemi faszverés! Rohadt unalmas már.
El sem olvasom.

Mert szólásszabadság van. Itt a mandin legalábbis.

Azt mondja Lányi András, hogy a politikusoknak arról kéne beszélniük, "hogy mit kezdjenek a szabadkereskedelminek csúfolt világrend diktátumával, az élővilág rohamos pusztulásával, az új hidegháborúval, tudásunk leértékelődésével, a társadalom alatt és azon kívül élő egyre népesebb tömegek nyomorával, pofátlanul gazdagodó gazdagjaink magántulajdonával – amit a minap még nemzeti vagyonnak neveztünk".

Csakhogy az elsőn kívül, amiről tilos beszélniük, a többiről mindről beszélnek az ellenzéki politikusok, ám úgy tűnik, a választók többsége nem vevő arra, amit mondanak. Amit pedig Orbán mond és tesz ezekkel kapcsolatban, arra vevők. A globalisták diktátumai elől próbál kitérni, amit pedig használni tud a nemzete javára, azzal együttműködik, de nem gondolja, hogy a világot meg tudná váltani. Az új hidegháború kapcsán ugyancsak taktikázik, amit muszáj megtesz, de nem fekszik bele senki tenyerébe, hanem kivár (stratégiai nyugalom) és védi a népe érdekeit. A 'társadalom alatt' élőket lassan fokozatosan próbálja felemelni, de nem segélyezéssel, hanem munkára, tanulásra kényszerítéssel. Nem is igaz, hogy egyre népesebbek lennének. A gazdagodó magyarokra ugyancsak a gazdasági felzárkózás eszközeként tekint, és nagyon vigyáz arra, hogy ő irányítsa őket, ne fordítva - és ezt már egyre több választó érti, ezért nem hat az irigységfaktor.

Azt nem tudom, hogy kinek milyen tudása értékelődik le, de az a benyomásom, hogy az elmúlt évtizedekben Lányi Andrásé feltétlenül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés