Von der Leyen: Lengyelország és Bulgária gázellátását uniós szomszédai biztosítják

2022. április 27. 15:46
„A Kreml ismét kudarcot vallott abban, hogy megossza az európaiakat” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

A Gazprom orosz energiavállalat bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai ügyfeleknek, indokolatlan és elfogadhatatlan, újabb zsarolási kísérletet jelent Oroszország részéről – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán arra reagálva, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Von der Leyen közleményében kijelentette: a gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan. „Felkészültünk erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk valamennyi tagállammal. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unióban biztosítsuk az alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket” – fogalmazott.

A Bizottság elnöke szerint az európaiak bízhatnak az unió egységében

Elmondta, a tagállamok vészhelyzeti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyvre vonatkozóan. A gázellátás koordinálására nemrégiben létrehozott csoport pedig megtartja ülését, hogy feltérképezze a helyzetet és összehangolt uniós szintű választ dolgozzon ki – közölte.

Aláhúzta továbbá: az Európai Unió továbbra is együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel az alternatív gázszállítások biztosításában, miként az európai és a nemzetközi közösség más vezetőivel is azért, hogy az európai energiaellátás biztonsága szavatolt maradjon. Az európaiak bízhatnak az unió egységében és teljes szolidaritásában azokkal a tagállamokkal, amelyek az új kihívással szemben kiemelten érintettek – mondta. „Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra” – tette hozzá.

Von der Leyen szerint az EU egységes

Az Európai Bizottság elnöke szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Bizottság mindent megtesz, hogy a gázszolgáltatás leállása a lehető legkevesebb hatással járjon az európai fogyasztókra. Elmondta, Lengyelország és Bulgária gázellátását uniós szomszédai biztosítják, ami a szolidaritás kifejezése mellett az energiahálózatok összekapcsoltságának jelentőségét és hatékonyságát is kiemeli.

„Ma a Kreml ismét kudarcot vallott abban, hogy megossza az európaiakat. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok korszaka Európában véget ér. Európa előre lép az energia kérdésének terén” – fogalmazott.

A gázellátás diverzifikálása

Von der Leyen emlékeztett a testület március elején előterjesztett javaslatára, amely egyebek mellett diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig. Megemlítette továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok között március végén létrejött, a cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) az európai piac számára biztosító megállapodást is.

„Oroszország agresszív lépése újabb emlékeztető, hogy megbízható partnerekkel kell együttműködnünk, és ki kell építenünk energiafüggetlenségünket” – fogalmazott.

Zöld átállás

Ezzel összefüggésben közölte: az uniós bizottság május közepén mutatja be a zöld átállás felgyorsítására vonatkozó terveit. „Minden euró, melyet a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba fektetünk, a jövőbeli energiafüggetlenségünk előlege” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban”, beleértve a dollárt és az eurót.

Előzmények

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel.

(MTI)

Nyitókép: Kenzo TRIBOUILLARD / POOL / AFP

Összesen 267 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU legújabb himnusza:
Sötét van, nem látok, gyere babám gyújtsál világot....

Hogy lehet olyan hülye, hogy ezt nyilvánosa elmondja?
Komolyan, miatta nem lesz gáz Magyarországon sem.
+ a hülye jogállamisági eljárásuk!
Na, menjen ez a nő a bús picsába!

Így van, ebben nem dönthet a büdös libája, mindenre vétót, amíg tart a jogállamisági eljárás!

Kinéz a nagy közös, szolidáris, európai értékű közös fázás.
Az érintett szomszédok tudnak erről a tervről?
Egyébként nem lenne szolidárisabb, egyszerűbb,
ha ez a két ország megfogadná Brüsszel tanácsát és rubelben fizetne a gázért?
Kb egy hete mondta Ursula, hogy nem befolyásolja a szankciókat a rubelben való fizetés.

Rubelben kifizetett gázzal kell ellátni őket! Logikus.
Pont annyira, mint ahogyan németek francia atomerőmű által termelt áramot vesznek......

Ha szó szerint veszem, amit mond, akkor nekünk nincs ellátási kötelezettségünk Bulgária felé, hiszen nem vagyunk szomszédok:-) de majd a románok! És a többi kisebb ország.

Most már azt mondom, szakadjon minél előbb, hogy gyorsan túl legyünk rajta.
Szürreális,amit az EU művel!

Ha a bolgárokat el kell látnunk, nem tudjuk feltölteni kellő mértékben a saját tározóinkat. Sajnos felmerül bennem, hogy Brüsszel szándékosan ezt szánja nekünk.......

Egyetlen jó megoldás az lett volna, ha a szolidaritás jegyében rábeszéli a lengyeleket és a bolgárokat a rubelben való fizetésre.

Szerintem rosszul fogalmazott!!!!
Nem hiszem, hogy a románok és a bolgárok között van gázvezeték.
Vagy van? Tudja valaki?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés