Az elkerülhetetlen bukás

2022. április 27. 9:34

Pilhál Tamás
Magyar Nemzet
A Nyugat hordhat fegyvereket Ukrajnának – de Kína az oroszoknak nem.

„Igazán tanulságos mostanában amerikai ultimátumokat olvasgatni. Egy klimaxos birodalom kórképei ezek. „Ha Kína fegyvereket és készleteket szállít Oroszországnak vagy segít kijátszani a szankciókat, komoly következményekkel kell szembenéznie az Egyesült Államok részéről” – fenyegetőzött Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője néhány napja. Magyarán: Kína hajoljon földig az oroszellenes amerikai szankciók előtt, különben ő is kap belőlük. A Nyugat hordhat fegyvereket Ukrajnának – de Kína az oroszoknak nem.

Aztán egy másik dörgedelem: „Szerbia az uniós (!) integrációját veszélyezteti azzal, hogy Kínától vásárolt légvédelmi rakétarendszert” – ezt már a belgrádi amerikai nagykövetség süvöltötte. Hozzátették: »[a szerb] kormánynak tisztában kellene lennie azzal, milyen rövid és hosszú távú hatásai vannak a kínai cégekkel kötött üzleteknek az ország korábban megfogalmazott csatlakozási céljaira«.

Gyönyörű, ugye? Már nyíltan beismerik: nem Brüsszel, hanem ők döntik el onnan a tengerentúlról, mi veszélyezteti az uniós integrációt. Mint ahogy – láthatóan – azt is Washingtonban szabják meg, milyen oroszellenes szankciókkal kell lábon gépágyúznia magát az Európai Uniónak. Az arcátlanságnak nincs határa: két évtizede az amerikaiak rommá bombázták, ma viszont ugyanők megszabnák Szerbiának, kitől és milyen légvédelmi kütyüket vásárolhat. Ha kínai a légvédelmed, azzal megsérted az »európai értékeket«, s nem válhatsz ennek a pompás klubnak a tagjává – üzeni Brüsszel »szóvivője«, Washington. Bár a friss felméréseket elnézve a szerbek többségének esze ágában nincs csatlakozni ehhez az istentelen, dekadens árnyékbirodalomhoz.”

Nyitókép: AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az Emmi egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában szerinte, akik sehol nem kellenek, csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező lusta ember."

Schadl György

Szóval te diktatúra párti vagy, akár nemzetközi méretekben is?

De a budapesti memorandumban nincs szó Kínáról, ők azt tesznek, amit jónak látnak. Nem azt nézik, miért szállít a nyugat fegyvereket, neki elég indok az, ha szállít.

Nem értitek. A liberálisoknak kötelező nyalniuk az Usa seggét.

Mondhatjuk, de Kína saját érdekei mentén cselekedve nem terelt egy országot sem módszeresen a szomszédjával szembeni ellenséges viszony felé.

Inkább úgy tevődik fel a kérdés, miért kell a költséges EU-t fenntartani, ha úgyis Amerika kapitány diktál?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés