Az MNB felvette a harcot az inflációval: újfent kamatot emelt

2022. április 26. 14:15
Közel egy év alatt kilencszeresére emelkedett a jegybanki alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Márciusi ülésén a testület 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklásban hangsúlyozták, hogy az orosz-ukrán háború miatt megnövekedtek a fundamentális inflációs kockázatok, ami az alapkamat-emelési ciklus korábbinál nagyobb lépéssel történő folytatását tette szükségessé.

Februárban és januárban a monetáris tanács 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

A testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon, magyarán közel egy év alatt kilencszeresére nőtt az alapkamat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MNB indoklás

"Márciusban az infláció 8,5%, a maginfláció 9,1% volt, ebben továbbra is a nemzetközi tényezők dominálnak. Az átárazási magatartásban megjelenik az élénk belső kereslet hatása is, az első három hónapban a szokásosnál nagyobb átárazások történtek.

Ez azt jelenti, hogy az emelkedő nyersanyagköltségek nagyon gyorsan begyűrűznek a fogyasztói árakba. Ez a folyamat a következő hónapokban is folytatódhat,

áprilisban az infláció várhatóan tovább emelkedik majd és meghaladja a 9%-ot.

Az éves átlagos infláció a márciusban jelzett 7,5-9,8%-os sáv felső harmadában alakulhat - teszi hozzá Virág. Ebből a háború hatása akár 2,5-3 százalékpontot is jelenthet."

Azt is számításba kell venni, hogy az átlagbérek a 2008-2009 évekhez viszonyítva megközelítőleg a duplájára nőttek, a béreket terhelőadók csökkentek és ezek együttes hatása nagyobb - kereslet növelő tényező - mint az infláció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés