Libanon éjjel rakétákat lőtt ki, Izrael ágyútűzzel válaszolt

2022. április 25. 11:10
„Egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de úgy véljük, egy palesztin frakció lehetett” – hangsúlyozta Ran Koháv katonai szóvivő.

Libanonból vasárnap éjjel rakétát lőttek Izraelre, a támadásra az izraeli hadsereg dél-libanoni célpontok elleni ágyútűzzel válaszolt hétfő hajnalban – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet. A libanoni rakéta Matzuba kibuc mellett, lakatlan területen ért földet Észak-Izraelben, a határ közelében. 

Izrael több tucat ágyúlövedékkel felelt mintegy két óra elteltével, ezek károkat okoztak egy dél-libanoni infrastrukturális célpontban is. „Nem tudjuk bizonyosan, hogy ki lőtt, egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de úgy véljük, hogy egy palesztin frakció lehetett, összefüggésben a jeruzsálemi Templom-hegyen, Ciszjordániában és talán a Gázai övezetben történtekkel” – hangsúlyozta a lapnak Ran Koháv katonai szóvivő. Az említett térségekben a napokban

összetűzések zajlottak le palesztinok és izraeliek között. 

„Sokféle válaszadási lehetőségünk van, egy részük azonnali, amint láthattuk, és vannak továbbiak, részben titkosak is. Észak-Izraelben minden a megszokott módon folyik tovább” – emelte ki Koháv.

A katonai szóvivő reményét fejezte ki, hogy nem fogják megzavarni lövedékek az ezen a héten esedékes jóm hasoát, az izraeli holokauszt-emléknapot, valamint a jövő heti Emlékezés napját és Függetlenség napját, Izrael nemzeti ünnepeit. 

„Célunk, hogy ezek a napok példás csendben teljenek” – mondta. „Nem érdekel minket, hogy kik állnak a színfalak mögött, ennek felderítése a katonai hírszerzés feladata. Szándékunkban áll megvédeni Izraelt mindenütt, függetlenül attól, hogy a Hamászról, az Iszlám Dzsihádról, lázadó harcosokról, a Hezbollahról vagy más frakciókról van szó. Minden forgatókönyvre felkészültünk” – hangsúlyozta a szóvivő. 

Legutóbb 2021. augusztus 6-án lőttek Dél-Libanonból 19 rakétát Izraelre, a libanoni és szíriai határ közelében lévő Har Dov térségbe.

A Vaskupola légvédelmi rendszer befogta a rakéták nagy részét,

néhány pedig lakatlan területeken landolt közülük anélkül, hogy sebesülést vagy kárt okozott volna. Az izraeli hadsereg válaszul lövedékeket indított a rakéták kilövőhelyeire. Tavaly augusztus 4-én is kilőttek Izrael felé három rakétát Libanonból – közülük kettő izraeli, egy pedig libanoni területen ért földet. Az egyik Kirjat-Smóne térségében tüzet okozott. 

Izrael és Libanon között mindeddig nem született békeszerződés, kapcsolatukat jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 2006-os, második libanoni háborút lezáró, 1701. számú határozata szabályozza, melynek keretében nemzetközi békefenntartó csapatok (UNIFIL) állomásoznak Dél-Libanonban, az izraeli határ túloldalán a fegyverszüneti egyezmény ellenőrzése érdekében.

(MTI)

(Nyitókép: Izraeli rendőrök a palesztin tüntetőkkel vívott összecsapás közben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél 2022. április 22-én.MTI/AP/Mahmoud Illean)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés