Korán-égetésre durva zavargások: mi folyik Svédországban?

2022. április 22. 10:01
Egy dán provokátor-politikus Koránt éget svéd földön, mire zavargásokba kezdenek a helyi muszlimok és bűnbandák. Egy hete harcolnak egymással Svédország ellenségei a korábban békés északi vidéken.

Nyitókép: Gyújtogatás Malmöben április 16-án (Johan NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)

 

A dán-svéd viszony sokáig felhőtlennek tűnt – bár a két ország sem a migráció, sem a koronavírus-járvány kezelésében nem volt egy platformon, belső egyet nem értésük nem befolyásolta jó kapcsolataikat.

Aztán idén áprilisban feltűnt a dánok és a svédek nagy közös problémája.

A probléma haja boglyos, szőkésbarna, arcát jelentős tokája már-már Schmuck Andor-ivá nemesíti, félig dán, félig svéd, és nagyon szereti a Koránt. Mármint égetni. S hogy senki ne értse félre az üzenetet, néha szalonnába is tekeri.

Ő Rasmus Paludan, a dán Stram Kurs, azaz Keményvonal párt vezetője, aki múlt pénteken svédországi turnéra indult.

Tekinthetjük ezt a kampánya részének – miután ugyanis Dániában a 2019-es választáson 1,8 százalékos eredményével éppen a parlamenti küszöb alatt maradt, úgy döntött, idén szeptemberben már inkább a svéd választásokon próbál szerencsét, bár az induláshoz szükséges aláírásai még nem gyűltek össze.

Paludan nem ismeretlen az országban: 2020-ban Malmöben is az ő performanszai bőszítették fel a helyi muszlimokat annyira, hogy zavargásokba kezdtek. Ezután két évre kitiltották Svédországból, majd Belgiumból és Franciaországból is. A kétéves tiltás lejárta után Paludan ismét második hazájába érkezett, hogy legfőbb kedvtelésének hódoljon –

azaz muszlimok lakta városrészekben Koránt égessen, állítása szerint a szólásszabadság mellett kiállva.

Svédországban, ahol a szólásszabadság gyökerei régre nyúlnak vissza, „demonstrációit” engedélyezték is mind egy szálig, sőt, rendőri biztosítást is kapott. Aztán elszabadult a pokol.

Paludan Koránt éget

 

Egy héttel ezelőtti „gyűlését” a Stockholmtól délnyugatra fekvő Norrköpingbe tervezte, ezt azonban lemondta, mert már megérkezése előtt zavargásokba kezdtek a helyi muszlimok, így úgy látta, hogy a svéd hatóságok „teljességgel képtelenek megvédeni engem és magukat”.

Más városokba azonban ellátogatott, és mindenhol napokig tartó zavargások jártak a nyomában

– Linköpingben éppúgy, mint Stockholm egy hírhedt, jelentős muszlim lakossággal bíró lakótelepén, Rinkebyben, ahol Paludannak tényleg sikerült felgyújtania egy Koránt. Útja innen Örebróba vezetett, ahol a zavargások helyszínére már a mentők sem mertek bemenni, majd a két évvel ezelőtti szép emlékek helyszínére, Malmöbe látogatott, szintén zavargásokat hagyva maguk után.

Keddi állás szerint a svéd rendőrség több mint negyven személyt tartóztatott le, akik Paludanék tervezett vagy megvalósult Korán-égetései ellen tiltakozva kukákat, autókat, szemetet gyújtogattak. Hétfőn a svéd rendőrség azt közölte, hogy összesen 26 rendőr és 14 civil sérült meg, és több mint 20 autót is támadás ért.

Anders Thornberg országos rendőrfőnök, aki korábban egyébként évekig vezette a svéd titkosszolgálatot, a Säpót, a norrköpingi és linköpingi jelentős zavargások után már vasárnap azt nyilatkozta, hogy

ilyen erőszakos zavargásokat még soha nem látott.

„Ennek semmi köze a tüntetésekhez, annál inkább egy tarthatatlan támadás a jogállamunk és demokráciánk ellen” – mondta a rendőrfőnök, aki szerint „az, amit az elmúlt napokban láttunk, Svédország egy nagyobb problémájának első tünete volt.” Thornberg rendőrfőnök a rendőrség parancsnokával, Jonas Hysinggel együtt ugyanis úgy látja, hogy a zavargók célpontja nem is Paludan volt, aki addigra jellemzően már rég távozott a városukból – hanem a svéd társadalom és a rendőrség maga, sőt, a lázongó muszlimok egyenesen rendőrök életére törtek.

A zavargásokat a rendőrség információi szerint ugyanis Svédországban gyökeret vert bűnbandák egész hálózata szervezte, összesen mintegy kétszáz fő részvételével. A muszlimok és a svéd hatóságok között régóta feszült a hangulat; legutóbb egy, az Iszlám Államhoz köthető arab nyelvű honlapon jelent meg az az álhír, hogy a svéd gyámügy muszlim gyermekeket rabol el – a szándék emögött feltehetőleg már akkor is a svédországi muszlimok fellázítása volt.

Felvételek a malmöi zavargásokról

 

Ez feltehetőleg nem nehéz feladat: „Svédországnak sokakat nehezére esett integrálni, a szakértők azt mondják, több ezren vannak, akik képtelenek folyékonyan megtanulni a nyelvet, és munkát találni” – nyilatkozta a France24-nek Manne Gerell, a Malmöi Egyetem tanára, aki szerint az ilyen szociális válság sújtotta területeken az elmúlt időszakban

megszaporodtak a hatóságokat általánosságban, illetve a rendőrséget konkrétan is célzó lázongások.

A svéd politika számos szereplője azonban a rendőrséggel ellentétben elsősorban nem a lázongó muszlimokban, hanem a Korán-égető Paludanban látja a zavargások elsődleges okát. Morgan Johansson igazságügy-miniszter szerint a dán-svéd politikus „valamilyen okból úgy tűnik, gyűlöli Svédországot, és ártani akar neki. Nem tudom, miért.” Anna Thorn, a muszlimok által feldúlt Norrköping polgármestere pedig inkább Paludan további összejöveteleit tiltaná be.

A Korán-ellenes megmozdulásokra is kiterjedő svéd szólásszabadsággal elégedetlenségét fejezte ki a muszlim világ számos jelentős országa. Szaúd-Arábia nyilatkozatában világossá tette, Egyiptommal együtt elítéli „a szent Koránnal való szándékos visszaélést, melyet néhány svédországi szélsőséges követ el”; Irán és Irak bekérette a helyi svéd nagyköveteket, Teheránban tüntetést szerveztek a svéd nagykövetség elé, Törökország elítélte „a szólásszabadság álcája mögé bújt provokatív és iszlamofób cselekmények megelőzésében való hezitációt”, Kuvait pedig „éles elítélését és undorát”fejezte ki a „svéd szélsőségesek által a szent Korán ellen elkövetett megszentségtelenítési cselekmények iránt”.

Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat,

melyeknek toronymagas esélyese a többéves stagnálás után Magdalena Andersson miniszterelnök alatt ismét erőre kapó Szociáldemokraták. Ha azonban a jobbközép pártok, a Mérsékeltek, a Kereszténydemokraták és a Liberálisok összefognak a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal, jelentős esélyük van legyőzni a 2014 óta regnáló nagy balközép pártot. Kérdés, Paludan akciói és az erre kitörő zavargások milyen irányban befolyásolják majd az erőviszonyokat.

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Budapesten hány muszlim imahely létesült az elmúlt 12 évben?

Mátyás ezt most valamiért nem érted. Paluden nem troll, nem szélsőjobboldali, hanem egy konzervatív liberális skandináv hazafi.
Pénz nélkül kampányolni a regnáló elit árulása ellen, amivel a harmadik világ muszlim mocskát Skandináviára öntötte, szinte lehetetlen feladat. Vegyük észre, hogy Paluden zseniálisan találta meg a kiskaput, amivel hekkelni lehet a svéd rendszert. A koránégetés nála nem a muszlimellenesség megnyilvánulása, csak egy csali, egy trükk amivel a svéd lakosok elé tudta tolni a problémát: az európai létre alkalmatlan muszlim csürhét. A svéd közszolgálati TV ingyen mutatja be a pislogó skandinávoknak, kikkel is élnek együtt, a rendőrfőnökök meg szépen néven nevezik a problémát. Paluden zseniális, több tiszteletet neki!

A multi kulti nem lesz jó hosszabb távon. Ma lehet, hogy kezelhető, de egyébként nem.

Az egy is eggyel több a kelleténél.

Paluden nem viccel:
"A dán-svéd politikus április 29-én, pénteken Borasban egy köztéri gyűlésre kért engedélyt, ahol először sertésvérrel, majd kutya vizelettel tervezi leönteni a Koránt, amelyet aztán elégetnek."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés