A sok lehet elég?

2022. április 21. 9:31

Máthé Zsuzsa
Facebook
A mértékletesség erényét az orvosoknak is fontos lenne gyakorolniuk.

„Több egészségügyi intézményből hallottam igaznak tűnő történeteket arról, hogy a hálapénz betiltása miatt - a jelentősen megemelt orvosi bérek ellenére – sok orvos, (főként sebész, nőgyógyász) hagyja el az állami egészségügyet vagy próbálja betegeit ilyen-olyan indokkal áttessékelni magánpraxisába.

Meséltek olyan sebészről, aki már csak daganatos beteget operál az állami rendszerben, a többieket borsos áron gyógyítja, vizsgálja ki az állami kórházhoz közeli magánklinikába terelve át őket. »A rendelőmben meg tudom csinálni már a jövő héten, ott kényelmesebb is, egyébként várni kéne« – ha valaki nem hiszi, járjon utána…

A beteg persze kiszolgáltatottan kapaszkodik a fehér köpenybe, és engedelmesen teszi, amit tanácsolnak neki, mert szabadulni akar fájdalmától, félelmétől.

A gyógyulni vágyó ember így – hiába a hálapénz tiltása – újra fizet. Most már ugyan nem borítékban, zsebbe dugva, de sokszor még most sem számla ellenében. (Tényleg, miért hiányoznak az online kasszák a sokszor nagy pénzforgalmat bonyolító rendelőkből?)

Mindebből arra következtethetünk, hogy az adózatlan, korábban borítékokban, fiókokban gyűjtött bankók az immár tisztes, szép fizetésnél is jóval többet adtak ki - legalábbis az orvoslás bizonyos területein. (És persze tisztelet minden nagyszerű kivételnek!)

Az állami kórházak így előállt orvoshiányára jó volna valamiféle megnyugtató szabályozás – tudván közben azt, hogy esetükben egy tanár vagy egyetemi oktató számára elérhetetlenül magas bérekről beszélünk, amiért az orvosok egy része, most úgy tűnik, le sem kíván hajolni.

Egyetérthetünk abban, hogy a gyógyításra felesküdötteket meg kell becsülni, az is teljesen rendben van, hogy ha valaki a munkája mellett a magánszektorban is gyógyít, éljen extra jól. Komoly dolog, nagy felelősség az orvosi munka, tisztelet jár érte.

Ugyanakkor morálisan elfogadhatatlan, hogy a magyar adófizetők nem kevés pénzén képzett orvosok egy része a tisztes fizetés ellenére az állami szektorban végzett munkának most hátat fordít vagy fékezett habzással végzi azt és a betegeket módszeresen, sok esetben indokolatlanul tolja át a fizetős ellátásba.

Az orvosok a társadalom megbecsült tagjai, hivatásuk gyakorlásának mikéntje az ország egésze számára erkölcsi minta.

A mértékletesség erényét nekik is fontos lenne gyakorolniuk. Mondjuk azzal a felismeréssel, hogy a sok lehet elég.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

L Simon Lászlónak:

Jó szórakozást a hanyatló nyugaton,a magyar egészségügy miatt ne aggódjon, tudja az is pont ugyanúgy megy előre mint Magyarország.

Szép gondolatok, és remélhetőleg Te is e szerint élsz, dolgozol. Azaz nem nézed, hol mennyit kereshetsz tudásod, képzettséged, készségeid alapján, hanem ott vagy, és nyújtod a maximumot, ahol a legnagyobb közjót tudod felmutatni.
A cikkíró szándékosan hozza ide a pénztárgépek hiányát, és keveri bele a szürke és fekete gazdaságot, jóllehet erre megvan a megfelelő szabályozás. És nem is életszerű, hogy a cégként működő, csillogó magánrendelőkben a recepciós, asszisztens zsebből zsebbe kapja a fizetését.
Emellett hiányolom a cikkből a morális elfogadhatatlanság explicit kifejezését az adófizetői pénzből végzett, de piaci alapon működő ügyvédek, közgazdászok vonatkozásában is.

A szerző csúsztat, általánosít, sejtet. Nem pedig arról ír, amit említesz.
Ha van olyan, akkor ott az NVSZ, mely ezen visszaélések felszámolására is ki van jelölve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés