„Csak reménykedni mertem” – Nyerges Attila a választásokról a Mandinernek

2022. április 22. 6:59
„Ha az ember megtartja a hitelességét, és nem naponta váltogatja a véleményét, mint az alsóneműjét, akkor az is hiteles lesz, amit képvisel” – véli Nyerges Attila, aki természetesnek veszi, hogy vannak, akik kritizálják a zenekart felvállalt politikai nézetei miatt, ugyanakkor a kétharmados Fidesz-győzelemnek örül, és Budapest kapcsán sem szégyent, inkább reményt érez már.

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar dalszerző-énekese. 

Hogyan értékelné a választás eredményeit?

Attól azért semmiképpen nem tartottam, hogy visszatér a baloldal. De az, hogy ilyen nagy arányú lesz a győzelem, ez, ha nem is meglepett, de nagyon nagy örömmel töltött el.

Ekkora győzelemre nem számítottam, csak reménykedni mertem.

Egy nappal a választások előtt jött ki legújabb klipjük a Budapest című számmal, amelyben alig burkolt kritikával illették a jelenlegi városvezetést és a baloldal vezetőjét. Mit szóltak a budapesti eredményekhez?

Nem titkolt szándékunk volt azzal a videoklippel, hogy amennyire tudjuk, segítsük a választásokat a jó irányba fordítani. Az, hogy olyan eredmény született a fővárosi választókerületekben, amilyen – hát most, hogy azóta nagyon sok helyről megmagyarázták, már én is értem, de amikor először szembesültem vele, azért nagyon szégyelltem magam. Bár már nem Budapesten lakom, de itt születtem, nekem ez a szülővárosom, és valamennyire mindig is budapesti leszek. Viszont látom, lassan hozzá kell szoknom, hogy a budapesti eredmények láttán mindig egy picikét szégyenkeznünk kell. Bár azért vannak biztató jelek, hogy talán két év múlva, mikor az önkormányzati választások lesznek, azért sok minden megváltozik majd.

A Fidesz kétharmados győzelmet aratott, immár negyedszer – mi az, ami a nemzeti kultúra szempontjából, vagy akár az Ismerős Arcok szempontjából legfontosabb e tekintetben?

Ami minket illet, egyrészt nagyon megnyugtató, hogy megint kaptunk négy olyan évet, amikor nyugodtan koncertezhetünk és nem kell attól tartanunk, hogy bárhol nem szívesen látott vendég lesz az Ismerős Arcok. Az eredményt látva

ezzel a biztos háttérrel a hátunk mögött nyugodtan tehetjük tovább a dolgunkat a határokon túl is,

és próbálhatjuk elsimítani azokat az egyenlőtlenségeket, amelyek még fennállnak sajnos a mai napig.

Az ismételt, nagy arányú győzelem miatt sokakban megfogalmazódott a gondolat jobboldalon is, hogy életképes ellenzék híján a kormánypártoknak maguknak kell önmérsékletet gyakorolniuk, ami bizony nagy kihívás lesz. Önök hogyan látják ezt a kérdést?

Ennek megvan az igazsága, de bízom benne, hogy vannak olyan intelligensek a vezetőink, hogy meg tudják tartani az önkontrollt.

Amennyiben nem, mi leszünk azok, akik figyelmeztetjük őket.

Szoktak kritikát kapni azért, mert ennyire egyértelműen állást foglalnak a jelenlegi kormány mellett?

Természetesen igen, de ez mindig így volt, és mindig is így lesz. Ezek a hullámok viszonylag hamar elülnek, és azt lehet észrevenni, hogy azok, akik nemrég még az öklüket rázták felénk, akár fél év múlva megint ugyanúgy ott vannak a koncerten.

Ha az ember megtartja a hitelességét, és nem naponta váltogatja a véleményét, mint az alsóneműjét,

akkor az is hiteles lesz, amit képvisel. Én ebben bízva járom most már huszonharmadik éve ezt az utat.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon ügyes hozzászólás, cigányozás a tied. Gratulálok!
Neked is örömmel megköszönöm hozzájárulásodat a fidesz kétharmados győzelméhez, immár negyedszer.
Hsz-eidet figyelve biztos vagyok abban, hogy a következő fidesz győzelemhez is hozzájárulsz. Gratulálok!Szlovenszkóban a volt minielnökért most mennek a rendőrök.
Romániában Kövesi Laura kettőt is börtönbe juttatott.
Aztán ez is:
https://www.portfolio.hu/globa..

Nálunk meg csend és hullaszag...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés