Kitiltották Oroszországból Boris Johnsont és a külügyminiszterét

2022. április 16. 13:11
Összesen tizenhárom brit kormánytagot, politikust tiltottak ki.

Az orosz külügyminisztérium szombaton közölte, hogy megtiltotta a belépést az országba Boris Johnson brit miniszterelnök, Liz Truss külügyminiszter, valamint Ben Wallace védelmi miniszter és tíz másik brit kormánytag és politikus számára.

A lépésre „a brit kormány példátlanul ellenséges fellépése, különösen a magas rangú orosz tisztviselők elleni szankciók bevezetése miatt” került sor – áll a minisztérium közleményében.

 A beutazási tilalom kiterjed Dominic Raab miniszterelnök-helyettesre és igazságügyi miniszterre, továbbá Theresa May volt miniszterelnökre is.

A teljes tilalmi névsorban szerepel még Grant Shapps közlekedési miniszter, Priti Patel belügyminiszter, Rishi Sunak pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős miniszter, Nadine Dorries digitális, kulturális, média- és sportminiszter, James Heappey védelmi miniszterhelyettes, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, Suella Braverman, Anglia és Wales főügyésze.

„Ez a döntés válaszlépés arra, hogy London féktelen információs és politikai kampányt indított, amelynek célja Oroszország nemzetközi elszigetelése, az országunk elszigetelési feltételeinek megteremtése és a hazai gazdaság megfojtása” 

– mutatott rá a minisztérium.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság szándékosan fokozza a feszültséget Ukrajna körül azzal, hogy halálos fegyvereket szállít oda, és koordinálja a NATO azonos célú erőfeszítéseit.

Moszkva szerint London más országokat is ellenük uszít

Moszkva továbbá elfogadhatatlannak tartja, „ahogy London uszítja nemcsak nyugati szövetségeseit, hanem más országokat is, erőteljesen arra ösztökélve őket, hogy nagyszabású oroszellenes szankciókat vezessenek be, amelyek azonban értelmetlenek és szándékával ellentétes hatást váltanak ki”.

 Az orosz külügyminisztérium szerint

„a brit hatóságok oroszgyűlölő irányvonalának fő célja az Oroszországgal szembeni negatív hozzáállás fokozása és a kétoldalú kapcsolatok megkurtítása

gyakorlatilag minden területen, ami káros a brit népnek, jólétének és érdekeinek”.

Még bővülni fog a lista

Az orosz külügyminisztérium arra is figyelmeztetett, hogy hamarosan ismét bővíti az oroszellenes hangulathoz hozzájáruló brit politikusok és parlamenti képviselők tilalmi listáját.

A névsort olyan brit politikusok és parlamenti képviselők nevével egészítik ki, akik „hozzájárulnak az oroszellenes hisztéria szításához, az egész Nyugatot fenyegető nyelvezet használatára kényszerítik a Moszkvával folytatott párbeszédben, és gátlástalanul uszítják a kijevi neonáci rezsimet” – zárta a közleményét az orosz külügyminisztérium.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes egybeesés, hogy Vadállat Boris épp most jelentette be a csónakos "menekültek" Ruandába zsuppolását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés