Itt az emberek válasza az inflációra: világszerte spórolnak és olcsóbb termékeket vásárolnak

2022. április 16. 12:11
A hatalmas infláció már nem csak az alacsonyabb jövedelműeket érinti hátrányosan.

Az áremelkedés miatt változnak a fogyasztók vásárlási szokásai, egyre többen spórolnak és váltanak olcsóbb termékekre, egyebek mellett ruházati cikkekre és kozmetikumokra költenek kevesebbet – derül ki az EY legfrissebb nemzetközi felmérésből. A negyedévente megjelenő EY Future Consumer Index legfrissebb, kilencedik kiadása 2022 februárjában készült el 18 000 fogyasztó részvételével – közölték az MTI-vel.

A kutatásban megállapították, hogy

a termékek és a szolgáltatások árának emelkedése az alacsonyabb jövedeleműeket érinti a leginkább hátrányosan,

de a közepes és a magasabb keresetűek is megérzik a megnövekedett terheket. Emiatt a vevők visszafogják a fogyasztásukat, olcsóbb árucikkekre váltanak, és kevesebbet vásárolnak a nem létfontosságú készítményekből.

A válaszadók 38 százaléka a ruházati cikkekre, 35 százalékuk a szépségápolási és kozmetikai szerekre, 30 százalékuk pedig alkoholra költ kevesebbet,

a megkérdezettek 20, illetve 19 százaléka azonban már a friss és a csomagolt élelmiszereknél is inkább az olcsóbbat választja.

Az emelkedő megélhetési költségek miatt a megkérdezettek 60 százaléka kezdene el megtakarítani: 60 százalékuk a közeljövőben, míg tízből négy ember már most is igyekszik félre tenni.

A közleményben László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője kifejtette, az emelkedő infláció miatt az emberek világszerte és Magyarországon is egyre jobban vigyáznak a pénzükre. Nagyobb költésre csak egyedi ajánlatok vagy emlékezetes programok miatt lesznek hajlandóak, ezért a kereskedőknek ennek tudatában kell átalakítaniuk termékeiket, szolgáltatásaikat és értékajánlatukat is. Aki időben és jól reagál, akár növelheti is az eladásait, a csak az árak emelésére koncentráló cégek azonban könnyen szemben találhatják magukat a kereslet drasztikus csökkenésével.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"....az ukránok a tolvaj vagy tolvajnak vélt, tolvajnak kikiáltott embereket a nyílt utcán oszlopokhoz, fákhoz kötöznek, az alsóruhájuktól megfosztják őket, aztán botokkal vagy ököllel félholtra verik ezeket a szerencsétleneket, aztán ott hagyják odakötözve az oszlopokhoz megfagyni őket."
(ötös számú párttagkönyv)

Wazze, nálunk a Parlament kongana az ürességtől, ha itt is így lenne!

Elmebeteg, ez egy VILÁGINFLÁCIÓ!

Nyilván a Zorbán idézi azt elő Portugáliától Lettországig, Írországtól Bulgáriáig...

Te vadbarom, az egész VILÁGON infláció van, és a magyar inflációs adat SEMMIBEN nem tér el a térségbeli vagy akár európai átlagtól, sőt...

Akkor innen ugorj neki "az elmúlt év felelőtlen osztogatásának", mint inflációs oknak...

Komolyan, mintha gyengeelméjűekkel társalognánk.

Hol kétezer, ez hazugság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés