Itt tisztességtelen politikai játszma zajlik

2022. április 16. 20:31

Gémesi György
Index
Ez a kormány mindent megtett azért, hogy maga alá gyűrje az önkormányzatokat. Interjú.

„Nem rejtette véka alá, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnökségében érdekelt. Felkészült már arra, amit ezért a MÖSZ önkormányzati prominensei kapni fognak?

Nézze, Márki-Zay Péter magáévá tette a mi elképzeléseinket, érti az önkormányzati rendszert, sőt megválasztása esetén kötelezettséget is vállalt a teljesítésére. Miért is ne bíztunk volna benne?

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester már belengette, hogy adminisztratív eszközökkel húzhatják ki alóla Budapest vezetését 2024 után.

A főpolgármester közvetlen megválasztását előíró szabály esetleges módosítására utalhatott. Emlékeztetnék arra, hogy 1990 után volt már erre példa, Demszky Gábort a Fővárosi Közgyűlés többsége választotta – a Fidesz támogatásával – főpolgármesterré, ettől tehát nem kell megijedni. Ugyanakkor én helyesnek tartottam, és most is helyesnek tartom, hogy a polgármesterek erősebb legitimitással rendelkezhessenek, ehhez őket közvetlenül kell megválasztani. Azt azonban nem zárhatjuk ki, hogy a kormányzati szándék ezzel ellentétes irányba mutat majd. 

Mennyi az irónia benne, és mennyire valós félelem, hogy néhány ciklus múlva visszajut a magyar önkormányzatiság az egykori tanácsrendszer központból irányított helyi igazgatási rendszeréig?

A kommunista hatalomgyakorlás módszereinek teljes átvételét azért nem feltételezem, de a jelenlegi, a tanácsrendszer mechanizmusainak elemeit tartalmazó rendszer már rég nem önkormányzás, hanem a közép-kádári korszak megidézése. Tegyük hozzá ehhez, hogy egyébként már 1985 után rájöttek, ez a központosított rendszer nem hatékony.  

Meggyőződésem, hogy nem bölcs az a kormány, amely lemond a helyi önállóságról, aktivitásról, kreativitásról, amely nemcsak kiegészíti, de hozzá is járulhat egy-egy kormányzat sikeréhez. Ez a kormány azonban mindent megtett azért, hogy maga alá gyűrje az önkormányzatokat.

Központosító feladatát mára nagyobbrészt el is végezte, olyan sok minden már nem maradt, amin még érdemes lenne változtatnia a saját hatalmának stabilizálása érdekében.”

Nyitóképen Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt lehetősége, ahogy a többi önkormányzatnak is, hogy bizonyítsák az önálló felelős gazdálkodást. 2002-2010 között azonban csak a hiteltartozásokat gyarapították, miközben a központi költségvetésből egyre nagyobb összegeket követeltek. Mindez a falvaktól, községektől vonták el. Ők voltak a pénznyelők.

Melyek ezek a települések?

Itt megtekinthető: https://www.napi.hu/magyar-gaz..

Gödöllő, Gémesi György polgármester vezetésével is ebbe a körbe tartozik.

Gödöllő esetében összesen 8 milliárd forint volt az átvállalt és kifizetett adósságkonszolidáció.
A település ezzel a 39. helyen áll a kedvezményezettek rangsorában, amit Budapest (fővárosi önkormányzat) vezet. Ha kivesszük a listából a megyei önkormányzatokat, a megyei jogú városokat és a budapesti kerületi önkormányzatokat, Gödöllő – Esztergom, Sopron és Baja után – a negyedik legszerencsésebb helységnek mondhatja magát, abból a szempontból, hogy úgy költhetett el pénzt a múltban, hogy végül nem kell(ett) érte fizetnie.
Forrás: http://godolloihirek.hu/cikkek..

Gémesi féléknek az nem tetszik, hogy nem urizálhatnak, nem szórhatják számolatlanul és felelőtlenül az ország pénzét, a falvak, községek polgárainak a terhére.

Ilyen lenne az önálló, szakszerű, felelős önkormányzati kormányzás?

"Hosszú pereskedés után a napokban jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett szálloda-perben, amelynek eredményeképpen a Gémesi György vezette gödöllői önkormányzatnak 675 millió forintot kell kifizetnie – írja a Gödöllői Hírek."
https://pestisracok.hu/gemesi-..

Diktatúrában ezért a legenyhébb büntetés 15 év börtön lenne. A rákosi érában akár kötél is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés