Macron botrányosnak nevezte Morawiecki bírálatait a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiről

2022. április 7. 7:29
„Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni” – jelentette ki korábban a lengyel miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia államfő megalapozatlannak és botrányosnak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai háború kapcsán folytatott telefonbeszélgetéseire vonatkozó bírálatát. A lengyel miniszterelnök a Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta hétfőn Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt.

„Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni” – jelentette ki, és feltette a kérdést: „Vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?".   

„Morawiecki úr egy szélsőjobboldali pártból jön”

„Ezek a mondatok egyszerre megalapozatlanok és botrányosak, de nem lepnek meg, hiszen Morawiecki úr, aki egy szélsőjobboldali pártból jön, beavatkozik a francia politikai kampányba, miután többször is fogadta Marine Le Pent, (a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltjét), akit támogat” – mondta a francia elnök szerda este a TF1 francia kereskedelmi televízió élő választási vitaműsorában négy nappal az elnökválasztás első fordulója előtt.

„Teljesen vállalom, hogy Franciaország nevében, folyamatosan beszéltem Oroszország elnökével a háború elkerülése és egy új európai békekonstrukció megteremtése érdekében több éven át” – hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta kilenc alkalommal folytatott hosszú telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyinnal.       

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron

 

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki képtelen alkalmazkodni, felvenni a fonalat, és csak egy szűk dogmatikus keretben tud mozogni, az persze csak seggnyalást lát.
Pedig itt nincs másról szó, mint pragmatizmusról, realista világnézetről, és józan hangról, amit most éppen Macron képvisel(t), és ami történetesen egybeesik a magyar érdekkel is...
Nem olyan bonyolult ez.

Túl azon, hogy Micronnak többé-kevésbé igaza van ebben a kérdésben de:

"beavatkozik a francia politikai kampányba, miután többször is fogadta Marine Le Pent"

Ehhez viszont semmi köze. Vajon mikor Micron megy ide-oda ennek
vagy annak a meghívására, az is beleavatkozás-e valami olyanba,
amitől távol kéne tartania magát?

Macronnak igaza volt, amikor botrányosnak nevezte Morawiecki bírálatait a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiről.

Ami azt illeti, Hitlerrel lehetett volna, ha nem is tárgyalni, de engedni neki 1939-ben.

"Vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?"

Hitler az év embere volt, Sztálinnal tárgyaltak, együttműködtek, neki adták Európa keleti részét.

Csak tényeket mondok, semmi propaganda. Zelenszkij azt mondja március 15-én: "Egyértelmű, hogy Ukrajna nem lesz tagja a NATO-nak. Ezt értjük, hisz értelmes emberek vagyunk. Évek óta hallunk az állítólagos nyitott ajtókról, de azt is hallottuk, hogy nem léphetünk be (a NATO-ba). Ez igaz, és örülök, hogy az ukrán emberek is kezdik megérteni, ezért magunkra támaszkodunk, illetve partnereinkre, akik segítenek bennünket." Zelenszkij szövege azt bizonyítja, hogy a NATO arra jogosult vezetői aznap vagy előző nap elmagyarázták neki: Igaz, hogy mi invitáltunk titeket a NATO-ba, de a valóság az, hogy a NATO alapokmánya szerint nem vehető fel tagnak egy olyan ország, amely éppen háborús konfliktusban áll egy további országgal. (Azóta már azt is elmagyarázták az ukránoknak, hogy a NATO nem védheti meg Ukrajnát, legfeljebb fegyvereket szállíthat neki.)
Ezen a ponton logikus kérdés, hogy a NATO részéről miért nem korábban magyarázták el ezt a fontos tényt az ukránoknak, amikor még a háborút megelőzendő, az ukránok inkább a tárgyalásos megoldást választhatták volna. Ukrajna NATO-tagságát a NATO alapokmánya attól a 2014-es pillanattól kezdődően kizárta, amikor Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet. Tehát ha a NATO egy kicsit is aggódott volna Ukrajna népének sorsa miatt, már 2014-ben figyelmeztetnie kellett volna Ukrajnát, hogy nem lehet NATO-tag. Ehelyett a NATO 2021 júniusában (a brüsszeli csúcstalálkozón) ezt a megtévesztő nyilatkozatot tette: "Megismételjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón hozott döntést, miszerint Ukrajna a folyamat szerves részét képező Tagsági Akciótervvel a Szövetség tagjává válik; megerősítjük a döntés minden elemét, valamint a későbbi döntéseket, beleértve azt is, hogy minden partnert saját érdemei alapján ítélnek meg. Szilárdan támogatjuk Ukrajna azon jogát, hogy saját maga döntsön jövőjéről és külpolitikai irányvonaláról, külső beavatkozásoktól mentesen." Tehát a NATO mindent megtett, hogy csalárd módon belelovalja Ukrajnát egy számára nagyon előnytelen háborúba.
Mindenütt ahol NATO-t írtam, helyesebb lett volna USA-t írni, mert 2008-at megelőzően a NATO több tagja (olyanok, mint Németország és Franciaország) évekig határozottan ellenezte az USA ötletét, hogy Ukrajnának és Grúziának felajánlják a NATO-tagságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés