Egy szavazatszámláló feljegyzései vidéken

2022. április 5. 7:15

Glázer Attila
WMN
Ami nekem a Trafó és a Müpa, az ott a templom és a művház. Nekik nincs Bödőcs és Pottyondi Edina.

„Amikor nem volt éppen szavazó, folyamatosan kérdezgettem őket az életükről. Nem tolakodón, sőt. Imádtak mesélni, sőt pletykálni. Halott ikertestvértől a »nyolcadikra jött végre ez a fiúgyerek a hét lány után«-ig. Tőlem nem kérdeztek semmit. Semmit. Jól van ez így… Azt hiszem, ahányszor kimondtam az életemben, hogy ÉN ezt másképp gondolom, ők annyiszor mondhatták: MI ezt így szoktuk. Azt hiszem, ahányszor azon filóztunk eddig egy kézműves sör mellett valamelyik budapesti helyen, hogy rá kéne venni a fiatalokat, hogy szavazzanak, ők annyiszor mondták el a gyerekeiknek falun, hogy: »Jössz, és kész.« Tudom, hogy nem ér el oda minden információ. És most már azt is tudom, hogy egyáltalán nem ez számít. Nekik nincs Bödőcs és Pottyondi Edina. Nekik Mari néni van, és Polgi. Mi először fogtunk össze 30 év után, ők 30 éve így, egy csapatban csinálják végig a szavazásokat. Be kellett látni, hogy nekünk nem ment a csapatmunka, ők csak csinálták 30 éve.

Merem hinni, ismerem a WMN olvasóit. Biztosan találkoztunk egy kávézóban, valamelyik színház aulájában, vagy a biopiacon, vagy épp a fesztiválon ugrálva üvöltve a Kispál és a Borz dalát, miszerint egy »leszedált ország tapsolgat a szarnak«. Tegnap, mint valami vénásan túladagolt brutál gyorstalpaló, megismertem a vidéket, az őszinte, senkit bántani nem akaró valóságát. Nem a Kéktúrán, nem a vidéki fogadóban a retró fílinggel és a hordójakuzzival. Nem – hanem az igazit. Ami nekem a Trafó és a Müpa, az ott a templom és a művház. Ami nekem emberi jogok, az ott az embrió joga. Olyan puzzle ez, amit most nem lehet kirakni.

Kedves olvasó, ha nem írnék itthon sokkos állapotban, valahogy így beszélgetnék most veled:

Emlékszel még, miről beszélgettünk tegnap?

– Nem jutnak le a hírek vidékre…

– Az oligarchia…

– Az EU…

– A propaganda…

– Azarohadékszíjjártóbencsikbayerlázárborkaiszájerkaletaorbánnemhiszemelhogynemlátod!

Lapozz most, kérlek.

Az ország, amiről álmodsz, jelenleg az EU nagyvárosaiban van, lakásokra bontva, elszórva egymástól. Tereken és kis kocsmákban Budapesten, egymástól szintén elzárva, a közbeékelődött valóság által eltakarva. Fesztiválokon, ideiglenesen összeolvasztva, ahol pár napig elhiszed, hogy »kint is biztos ez van«. Kicsit nézz fel most, kérlek. Létezik egy másik világ. A 60-80 százalék valósága. Amíg nem megyünk velük misére, vagy a kocsmába és búcsúkba, hogy a jelenlétünk – nem a mindent tudásunk – mutasson valami mást, mint a száz éve megszokottat, addig nincs semmi remény arra, hogy Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod. A Pozsonyi út nem diktálhat a Kossuth utcának, a Bartókról nem mondhatom meg, mi a jó zene a Kossuthon. Tedd a szívedre a kezed, te is ezt hitted eddig. Kitetted a Facebookra, megosztottad YouTube-on, küldtél linket a Spotify-podcasthoz.

Lájkoltad, hogy megyek szavazatot számlálni, ki is tetted az izgulós emojit. Leesett, hogy nem valaki által kitalált szlogen, hogy: Isten, haza, család. Tegnap kiderült, hogy az ország felét reprezentáló szavazók szerint ez maga a valóság, amit egy közvélemény-kutató »csak« felmért, egy szövegíró »csak« átvett. Nem az a lényeg, kire haragszom, és miért. Mindenki tette a dolgát. Politikus, szavazatszámláló, választó, és választani nem akaró, vagy választani nem tudó. Négy év múlva a fiam is választói korba lép. Nem tudom, hogy csak leszalad szavazni ide a sarokra, vagy valamelyik külképviseletnél áll majd sorba. Vagy nem áll be a sorba.”

Fotó: MTI/Komka Péter

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 285 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most ez lesz a fővonal? Babarczy is kezd megvilágosodni?
Vidéken vannak ám nagyobb városok is! Sőt, a falvakban van internet, telefon, pl digi tv(sok csatornával).....stb.
Olyan sokszor és mélyen megbántottátok a vidékieket, hogy büszke vagyok rájuk, magunkra, hogy ilyen szépen beszélgettek veled.
Gondolom, a szlogenetekre is emlékszel: Budapest a budapestieké..........

Felhívom a cikkíró figyelmét, hogy hibás saját magából kiindulni, ugyanis Budapesten 41%-ot kapott a fidesz, 47%-ot meg az összefogott ellenzék. Budapesten is találhat konzervatív beszélgető társat.

Ez az ellenzéki szavazói kultúra????????
Reménytelenek.
Ezek szerint a kérdéseket sem értették meg.

Jó hosszú felsorolás lenne, ha az összes ránk mondott bántó, sértő jelzőiket le akarnám írni.

:-) tehát nem az RTL klubot nézed:-)
Én sem:-)

Ki az????:-))))

Most olvastam a hvg-n, hogy indít egy programot lámpás néven. A fiatalok sötétsége ellen akar tenni. Fel akarja őket vilagositani.

Ez hülye... Puzsér még butább, még hisztérikusabb nője, mint referenciapont...

Vettél egy 10 perces mintát a valóságból, és azt hiszed megértetted.
Nem, nem értetted meg, halvány fingod sincs róla.

Elolvastam az egészet. Tudod Attila koma, most betekintettél a magyar valóság egy SZELETÉBE. Egy vékonyka szeletébe, mert ez, amit leírtál, a vidéki társadalomban sem általános. A vidék is sokkal színesebb és 'modernebb' életvilág ennél. Talán szervezhetnétek egy új szociográfiai mozgalmat, hogy megismerjétek Magyarországot. Mert pár órára leruccanni és úgy érezni, hogy most megvilágosodtatok - ez egy újabb önbecsapás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés