Csak lefelé: Orbán padlóra küldte ellenzékét, amely ennél többet nem veszíthetett

2022. április 4. 13:19

Pető Péter
24.hu
Nem lenne meglepetés, ha a pártok arra jutnának, minden rendben van, csak MZP volt a baj.

„Nem csupán Márki-Zay Péter tartott a semmi felé: az ellenzék tizenkét év után jutott mélyebbre annál, mint ahonnan indult. Orbán Viktor győzelmi beszédében pontosan rögzítette: megverte már őket kérharmaddal kétfrodulós rendszerben, külön indulással, koordinált indulással, részleges összefogással, majd most teljes összefogással is. Sőt, immár a nagyvárosokat is narancssárgára festette, de lassan Budapest egyes részeit is kiegyenlíti.

Noha Jakab és Gyurcsány egyből Márki-Zayra tette a felelősséget, ennél összetettebb kérdés elszámolni a négy kétharmaddal. A legbalodalibb miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely visszalépésének köszönhetően lehetett ugyanis előválasztási győztes a legjobboldalibb jelölt, Márki-Zay Péter. Jakab vezetésével a valaha volt legkisebb Jobbik-frakció jött össze. Gyurcsány pedig a mai napig olyan népszerűtlen, hogy a Fidesz automatikusan teszi rá a bélyeget mindenkire, aki szembe jön.

Persze nem lenne meglepetés, ha a pártok arra jutnának, minden rendben van, csak MZP volt a baj, és az Orbán-rendszer kérlelhetetlen ellenzékeként folytatnánk útjukat a 2026-as összefogás felé.

Mindeközben Orbán ezzel a kétharmaddal irtózatosan sokat nyert. Élete legnehezebb ciklusára készül: a háború nyomában pusztító gazdasági válság érkezhet. Ám a Fidesznek nem kis többséggel, fegyelmezett, nagy politikai nyomást gyakorló ellenzékkel kell nekifutnia a feladatnak, hanem egy atomjaira hullott, választóit is elveszítő, porladó csapattal.”

Nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
A legbalodalibb miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely visszalépésének köszönhetően lehetett ugyanis előválasztási győztes a legjobboldalibb jelölt, Márki-Zay Péter.
"

Geli szerintem azért is lépett vissza, mert nem akart még egy vesztes választást elvinni a hátán. Az már komolyan veszélyeztette volna a főpolgármesteri székét is 2024-ben. Bár az a gyanúm, hogy a DK így is külön jelöltet fog indítani főpolgármesternek, talán pont Dobrev Klárát.

Az ellenzéki sajtó is elgondolkodhatna, mennyire jó az irány amit tolnak.

Soha többet itt nem fognak nyerni, amíg külföldre járnak feljelenteni hazánkat. Valahogy nem csípjük az árulkodókat.

Egy tanács, ingyért: ha elkezdenék kint a hazájukat védeni a felszólaló EP szarkavarók ellen, azzal máris közelebb kerülnének ahhoz, hogy elfogadjuk őket. Nem kellene összeállni az ellenségeinkkel.
Na mindegy, meglátjuk az elkövetkező hetekben, hogy Újhegyi, Cseh, Dobrev agyában felgyullad-e ez a szikra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés