Fűszoknyás lányoktól a mojitóig – így tenné fizetőssé az egészségügyet Márki-Zay

2022. március 31. 16:35
Összeszedtük a baloldal miniszterelnök-jelöltjének emlékezetes kijelentéseit az egészségügy átalakításáról.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne az egészségüggyel, ha a választásokat követően Márki-Zay Péter és stábja kerülne hatalomra, nehéz válaszolni, hiszen az egyesült ellenzéknek nincsen erre vonatkozó, részletesen kidolgozott programja. A hivatalos oldalukon is csak egy öt pontban felskiccelt, konkrétumok nélküli vázlatos terveket láthatunk. Így pedig az ellenzéki formáció miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay nyilatkozatai alapján tudunk csak tapogatózni. Összeszedtük hát, mik is ezek.

„Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió”

Márki-Zay ez év január 8-án a következőket jelentette ki:

„A szomorú igazság az, hogy minden üzlet.

Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet.

Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek.

Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió.

(…) Maga a modell, amit ideálisnak látok az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell.”

Ezek a mondatok sokak számára ismerősen csenghetnek. Nem hiába, hiszen 2006-ban Gyurcsány Ferenc a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új épülettömbjének avatása előtt nagyon hasonlót: „Az egészségügy közös társadalmi kincsünk és üzlet is, kár ez utóbbit elhazudni, mert akkor zsákutcába jutunk.”

Márki-Zay nyilatkozata óta alig telt el egy nap, máris kozmetikázni kezdte az ingyenes egészségügy illúzió kapcsán tett kijelentését. A baloldal miniszterelnök-jelöltje január 9-én azt mondta MZPercek című sorozatában, hogy „A Fidesz hamis vádjaival ellentétben mi nem szeretnénk magánosítani az állami kórházakat”. A Facebook-oldalára is feltett videóban a baloldali miniszterelnök-jelölt elmondja, szerinte „Orbán Viktor és a fideszes tolvajok kinézték maguknak az egészségügyet, nekik az egészségügy igenis üzlet”.

Fűszoknyás lányok és a mojito

„Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl,

hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi” – érvelt Márki-Zay Péter még 2021. novemberében egy gárdonyi lakossági fórumon arra vonatkozóan, hogy milyen előnyökkel járhatna, ha bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat magánszolgáltatóknak szervezne ki az állam. Hozzátette: „és ez Magyarországon is működne”. Mint fogalmazott: „a magánrendelőkben érdekes módon azonnal van időpont”.

Szemműtét? Irány India!

„Vannak olyan speciális kezelések, amit önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. Az amerikaiak a szemműtétek bizonyos fajtájára, ami a zöldhályoghoz hasonlóan nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy menjen el,

adok egy repülőjegyet, menjen el Indiába”

– ezt még egy december 15-én tartott fórumon baloldal miniszterelnök-jelöltje. „Én azt gondolom például, ha már szemészetet mondtam, a legtöbb szemészeti beavatkozás az nem egy sürgősségi beavatkozás, menjenek oda, ahol a profik vannak” – tette hozzá Márki-Zay Péter. Erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Belengetett leépítés

„Igenis el kell fogadni, hogy

sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban,

vagy akár falvakban élők közelében”

mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje még tavaly ősszel. A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelése erős hasonlóságot mutat a 2010 előtti baloldali kormányok politikájával. Emlékezetes: A Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg Magyarországon, köztük az országos pszichiátriai és neurológiai intézetet, az aktív kórházi ágyak számát pedig elképesztő mértékben – összesen 16 ezerrel – csökkentették.

„A szüléshez nem kell orvos”

A szülés kapcsán nem sokkal később, még tavaly decemberben Kiszomborban azt jelentette ki, hogy „a szüléshez nem kell orvos”, mivel az „nem betegség”. Mondta ezt annak ellenére, hogy szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat. A baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy bár „a szülészet az egy speciális ágazat”, ő ebben is kompetens, hiszen „a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam”.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyanús, hogy MZP azt ígéri, hogy emelik a családi pótlékot. Ezt eddig az ellenzék úgy tette, hogy visszavágta a családi adókedvezményt. A családi pótlék emelése a munkanélküliek számát növeli.

De. A párom nyugdíja több lett, mint a havi fizetése.

Egy primitív bunkó.......

Viktor!
ha a pocsék, színvonaltalan, felkészületlen médiátok - benne a mandiner - ellenére is győztök, hát minden elismerésem. Néhány perce közölte Moszkva, hogy megtiltják számos uniós vezető, oroszellenes uszító EP képviselő belépését az országba. Miközben Ti tök érdektelen, silány témákat nyomtok az olvasók arcába. Egy üzemi pártlap szintjén.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés