A párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

2022. március 18. 13:36
„Az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától” – jelentette ki a párizsi polgármester.

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint

az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.    

„Számomra az olimpia is a geopolitika világának részét képezi” – fogalmazott a párizsi elöljáró. „Ami ma történik, Oroszországot nem igazán sorolja a békés országok csoportjába” – tette hozzá.    

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban ajánlást adott ki, amely szerint Ukrajna megszállását követően mind Oroszország, mind Fehéroroszország sportolóit és tisztségviselőit el kell tiltani a nemzetközi sporteseményekről.

Mindkét országot kizárták az idei pekingi téli paralimpiáról,

bár az orosz és a fehérorosz nemzeti olimpiai, illetve paralimpiai bizottság működését nem függesztette fel a NOB, illetve a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság – emelte ki a portál. Ugyanakkor számos nemzetközi sportági világszövetség kizárta versenyeiről a két országot, és elvette tőlük az oda tervezett sportesemények rendezési jogát.    

Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szintén dicsérte a nemzetközi sportszervezetek Oroszország és Fehéroroszország elleni fellépését, mint „bátor, határozott döntést, amelyet tiszteletben kell tartani”, de hozzáfűzte: most még túl korai lenne határozni a párizsi olimpiai részvétel kérdésében.

(MTI)

Nyitókép:Hugo Passarello Luna / Hans Lucas /  AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés