Transzmánia

2022. március 16. 17:25

Szalai Zoltán

Buck Angel egy közel hatvanéves, kopaszra nyírt, széttetovált, kigyúrt kaliforniai pornószínész. Transzférfiként tekint magára, át is esett a kilencvenes évektől kezdve minden olyan beavatkozáson, ami a férfivá válás kérdéses metamorfózisához kellett. Talán meglepő, de személyes története ellenére is kritikusan viszonyul az lmbtq+-ideológia képviselőihez. Abigail Shrier 2020-ban megjelent könyvében – több más, olykor kilétüket nem vállaló megszólalóhoz hasonlóan – Buck Angel azt mondja: a mai transztinédzserek nem kapnak megfelelő tanácsokat sem a terapeutáiktól, sem attól a transz­közösségtől, amelyhez tartozni akarnak. „El tudod képzelni, hogy tizenhat éves vagy, leműtteted a melleidet, hormonokat szedsz, aztán tíz év múlva rájössz, hogy nem ezen az úton kellett volna elindulnod? Bele­gondolni is lesújtó számomra” – fogalmaz, hozzátéve: e közösség nem vállal felelősséget azokért a fiatal lányokért, akiket elért a transzjárvány az életüket megváltoztató döntés előtt.

A magánélet határainak betartásával, a szülői hatalom helyreállításával, a genderideológia iskolákon belüli terjedésének megállításával meg lehet védeni a fiatalokat”

Abigail Shrier számos interjún és kutatási eredményen nyugvó, beszédes című könyve, a Visszafordíthatatlan károk egyetlen bonyolult, ám annál égetőbb kérdést jár körbe: mi az oka annak, hogy a 2010-es évek második felében látványosan megugrott a fiatal lányok körében a hirtelen fellépő nemi diszfória? Hogyan lehetséges, hogy egy 2017-es kutatás szerint az amerikai középiskolások 2 százaléka transzneműnek vallja magát, holott a nemi diszfória várható előfordulása a nők között maximum 0,003 százalék? Már a kérdés is szinte tabu az Egyesült Államokban, és aki felteszi, könnyen a transzfóbia vádjával szembesülhet az egyre erősebb hangon felszólaló lmbtq+-ideológusoktól – Shriernek is valóságos össztűzzel kellett szembenéznie a könyve megjelenése után.

Abigail Shrier: Visszafordíthatatlan károk – A transzmánia, amely elcsábítja lányainkat. MCC Press, 2022

A szerző a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés