Kína szerint az USA provokál, Tajvan offenzívától tart

2022. február 26. 21:35
Egy romboló manővere miatt nőtt a feszültség. Tajvan attól fél, hogy az orosz-ukrán háború eltereli a világ figyelmét és Kína megszállja az országot.

Tavaly november óta most hajózott át első ízben a Tajvani-szoroson az Amerikai Egyesült Államok egyik rombolója – írta a Reuters alapján a 444.hu. A lap ismerteti: amit az amerikai hadsereg egyszerű rutinműveletnek minősített, az Kína szerint egyértelmű provokáció volt.

Az irányított rakétákkal is felszerelt hadihajó mindvégig nemzetközi vizeken tartózkodott (az amerikaiak üzenete ezzel az, hogy a Csendes-óceán szabad terület), a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg azonban mindvégig követte a mozgását. A művelet idegességet váltott ki Pekingben. 

A lap szerint Tajvanon most attól félnek, hogy a kínaiak kihasználják az orosz-ukrán háborút. Az európai konfliktus ugyanis leköti a világ országainak figyelmét (és energiáit), eközben pedig attól tartanak, hogy Kína lerohanja a Peking szerint jogilag hozzájuk tartozó országot. 

A tajvani védelmi minisztérium közlése szerint szombaton nyolc kínai repülőgép – hat vadászgép és két tengeralattjáró-elhárító – repült be ország légterének déli részébe – tudósított a Reuters alapján a 444.

Kiemelt képünkön egy Arleigh Burke-osztályú romboló látható. Forrás: htka.hu

 

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig ők voltak a nevető harmadik.

USA mindig provokál csak letagadja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés