Szlávik János: El kellene már engedni ezeket a korlátozó intézkedéseket!

2022. február 21. 14:35
Az orvos szerint nem rossz az, hogy egyes országok gyakorlatilag minden korlátozást eltörölnek.

Nem létezik felesleges oltás, aki most úgy dönt, hogy beoltatja magát, az jól teszi. Nyilvánvalóan a három oltás legjobb az omikron ellen, de egy oltás is véd már – emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A szakember közölte, hogy bár lassan, de csökken a kórházban ápolt betegek száma. Ez szerinte természetes, hiszen az előző hullámoknál is így történt. Többszáz millió megbetegedés után rengeteg olyan ember maradt, aki az akut tünetek elmúlása után valamilyen poszt-Covid tünetet észlel magán, de nem minden számít annak. A poszt-Covid elmúlik, a leghosszabb, amit megfigyeltek a SARS-betegségeknél, az két év volt, de általában néhány hónap után elmúlnak ezek a tünetek – ismertette Szlávik.

A főorvos kifejtette, hogy a különböző variánsok hasonló poszt-Covid tüneteket okoznak. A jó hír, hogy az oltások csökkentik a poszt-Covid tünetek kialakulásának esélyét is – hangsúlyozta. Leszögezte, hisz abban, hogy egy időre vége lesz a koronavírus-járványoknak, abban én is hiszek, én is úgy gondolom, hogy egy darabig most csönd lesz

Hozzátette, nem biztos benne, hogy úgy fog visszatérni a a járvány ősszel, mint korábban, mivel nagyon sokan be vannak oltva, vagy átestek már a betegségen. Mindez szerinte ez a nyájimmunitásnak köszönhető. Továbbá úgy gondolja, ha egy szervezet már találkozott a fertőzéssel, könnyebben átvészeli a megbetegedést. A legnagyobb bajban az oltatlanok vannak – emelte ki.

Szlávik szerint a koronavírus fertőzőképessége nem áll összefüggesben az időjárás alakulásával. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan országok, ahol folyamatosan meleg van, és ennek ellenére nagyon magas a megbetegedések száma. A járványügyi intézkedéseket illetően úgy gondolja, hogy

el kellene már engedni ezeket az intézkedéseket. Nem rossz az, hogy egyes országok gyakorlatilag mindent eltörölnek

– nyomatékosított a TV2 reggeli műsorában az orvos. Elárulta, hogy Magyarországon is vannak adatok arról, hogy mekkora az átoltottság, hányan estek át a betegségen. Elképzelhető, hogy hamarosan elérkezik az a nap, amikor idehaza is megszűnnek a korlátozások, akár a közlekedésben kötelező maszkhasználat is – vetette fel.

Nyitókép:MTI/Soós Lajos

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tények tagadásának tűnik, hogy Magyarországon nincs a vírusnak szezonalitása: eddig két évben volt neki. Egyebekben hajrá, egyetértek: le a maszkokkal!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés