Szanyi Tibor: Márki-Zay győzelmi esélye gyakorlatilag nulla

2022. február 15. 7:41
Már a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK is. Már nem érdekük Márki-Zay sikere – nyilatkozta Szanyi Tibor a Magyar Hírlapnak.

Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) listavezetője ezért úgy véli, hogy a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK, amelynek már nem érdeke Márki-Zay sikere. Saját pártja helyzetét nehéznek látja egy kétosztatú politikai térben. „Nem szeretnék arra szorítkozni, hogy mi bukott meg, meg mi nem bukott meg, gyakorlatilag csak azt fogalmazom meg, hogy mi jóléti szocializmust szeretnénk” – mondta.

Magyarországon a valódi baloldalnak már évtizedek óta nincs képviselete, ugyanakkor legalább egyharmados igény van rá, véli az ISZOMM elnöke. 

Szanyi Tibor szerint a politika az érdekek világa, ezért az előválasztást is érdekharcnak látja.  „Abban a tekintetben, hogy össze tudták állítani a liberális, konzervatív, náci tömböt, a hat párt a maga szempontjából jó eredményt tudott elérni. Ezt a folyamatot, persze, rengeteg manipuláció kísérte” – mondta az ISZOMM alelnöke, aki úgy véli, hogy az előválasztást „viccesen megtrollkodták” bizonyos Fidesz-szimpatizánsok.

Szanyi szerint ezek a „fideszes érzelmű előválasztók egyértelműen Márki-Zay Péterre tettek, hogy Jakab lenyomásával kicsit megkeverjék a kártyákat.

Ha Karácsony Gergely nem lép vissza, akkor a Dobrev–Karácsony-vonal mentén ez utóbbi elhozta volna a befutó helyet a miniszterelnök-jelöltek versenyében”. Szanyi Tibor szerint ezt a számítást az is keresztülhúzta, hogy a főpolgármester „a macskáját meg a gyerekét szívesebben pátyolgatta, mint hogy részt vegyen a miniszterelnök-jelölti vitán” így „Márki-Zay nem a nép akaratából szerezte meg a győzelmet, hanem a főszereplők belső játékai folytán” – véli Szanyi. 

Nincs lista, nincs program

Az ISZOMM elnöke szerint az ellenzéki hatos fogatnak Karácsony lett volna a megfelelő figura, aki alapvetően egy konszenzusra hajló, könnyen irányítható ember, Márki-Zay viszont egy konfliktusérdekelt személyiség.  Szanyi szerint a közvéleménykutató cégek is „beleszóltak a meccsbe” miután az eredeti papírforma már régen borult, hiszen október 23-ára, tehát négy hónappal ezelőttre ígérték meg a pártok a közös listát és a kész programot, ám, ilyen még mindig nincs. „Na, most azt kérdezném, hogy van-e lista és program? Van vagy nincs? Nincs. Egyik sem. Mindegyik majd csak lesz. Innentől kezdve ők gyakorlatilag feladták” – véli Szanyi Tibor. 

Az MZP által jelzett negyven százalék a győzelmi esélyt illetően, gyakorlatilag nulla.

Lám, reálisan ő sem hisz a saját győzelmében, mondjon bármit is. Akkor miért hinnének benne a pártok, de főleg a szavazók? Ha ilyen kétséges a győzelem, akkor a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK is. Már nem érdekük Márki-Zay sikere. Ez a pali az összevissza beszédével egyébként is szétzilál minden esélyt” – hangzott el az interjúban.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A választási eredményekben lehet valami véletlenszerűség. De a lottóval ellentétben előfordul, hogy az előző eredmény ismétlődik.

"Magyarországon a valódi baloldalnak már évtizedek óta nincs képviselete, ugyanakkor legalább egyharmados igény van rá, véli az ISZOMM elnöke."

Oké, Tibor, akkor most ebbe menjünk bele!

A valódi baloldalnak VAN magyarországi képviselete, ezt úgy hívják:
Fidesz-KDNP. Az kétségtelen, hogy a Fidesz a saját lábon álló
polgárosodást szorgalmazza és az is, hogy vannak, akik ezzel nem
tudnak élni. Ez utóbbiaknál jöttök ti. Hajrá, csipegessétek össze őket,
lehet belőle 5-10 %, de nem most. Ők leginkább protestszavazók,
ide-oda csapódnak. Ha lehorgonyzód őket, nagyon nagy jót teszel
Magyarországgal. Viszont amíg Gyurcsány létezik, addig ez a leginkább
megvezethető - mondjuk ki: leginkább kiszolgáltatott - réteg rájuk és a
jobbikra fog szavazni.L. első hsz.!

Nem kell az a hülye duma. Félre sem tudok ugrani az ellenzéki propaganda elől. Mindenütt az jön szembe velem.

Lényeg - ez tőled elég hülyén hangzik. Arról valamiért soha nem esik szó, hogy mekkora, egyébként nem fideszes réteg fog protest szavazóként a Fideszre szavazni. Ha kell, akkor befogott orral, ahogyan azt még Heller Ágnes javasolta a Jobbik vonatkozásában.

Lehet sok kifogás a Fidesz politikáját illetően, de nagyon sok szavazó lesz, akiknek nem mindegy, hogy kik jönnének helyette. Ez az impotens, összetákolt "összefogás" MZP-vel az élen, csak a Gyurcsány által már 2018-ban megjósolt káoszt vetíti elő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés