Orbán Viktor üzent

2022. február 11. 7:19

Lányi András
Magyar Hang
Azt csinálunk veletek, a városotokkal, múlttal és jövővel, ami nekünk jólesik, világos?

„Vereség a javából. Több mint hét esztendeje kezdtünk tüntetni, cikkezni, konferenciázni az élhető Budapest ellen tervezett legdurvább merényletek, a Városliget tönkreépítése és a budai Vár kormányzati negyeddé rontása ellen. Azóta mindkét rémálom megállíthatatlanul halad a teljes megvalósulás felé. A törvénybe foglalt törvénytelenség – a kiemelt állami beruházások kiváltságai, a lex Városliget, a műemlékvédelem szétverése, a szakmai és civil tiltakozás semmibevétele – zöld utat biztosított a kormányzati pénzszóró gépezetnek, amely monstruózus építkezésekkel állít emlékművet a régi igazságnak: gyáva népnek nincs hazája. Azt csinálunk veletek, a városotokkal, a pénzetekkel, múlttal és jövővel, ami nekünk jólesik, világos?

A Városliget elveszítette liget jellegét. Tessék kisétálni, és körülnézni, hány olyan pont maradt a Ligetben, ahonnan ne közeli magasépületekre látnánk, ahová ne ilyen-olyan kövesút vezetne. Elárulom, akad ilyen rész, a délkeleti fertály, onnan hiányzik még egy utolsó monstrum: a Nemzeti Galéria, de ne féljenek, meglesz az is.”

Fotók: Szűcs Ágnes

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, András, látom, hogy a tyúkszemedre léptek, de:
- a Vár mindig is kormányzati negyed volt. Ez a történelmi szerepe. Ha most helyreáll, az felel meg a múltnak.
- A Városliget rekonstrukciója nyilván ízlések és pofonok kérdése, de van benne átgondolt koncepció. Valaki tegnap a FIDESZ-stílust hiányolta a magyar művészetből. A Hősök tere lekövezése 150 éve rendben volt? Mert csak ez a gondolat megy tovább. Amire büszkék vagyunk, mint nemzet, az legyen ott egy qpacban.
- Ha pedig pénznyelőt keresel, a műemlékvédelemnél kevés nagyobb maffia volt (és maradt) az országban.

A gyönyörűséges PeCsa is látszott. A szocreál felvonulási épületek is. Amik a kommunizmusban nem látszottak, azok az elvtársak kínzókamrái voltak.

X. Gondolkozz, mielőtt írsz!

A magam részéről remélem, h. a Nemzeti Galéria ligeti megépültével a nagy nemzeti képtárak és a restaurátor műhelyek-raktár egymás fizikai közelségébe fognak kerülni. Ezzel egy csodálatos kulturális negyedünk lenne nagyon szép zöld környezetben európai nevezetességként, úgy, h. egy négyzetméterrel NEM lenne a korábbi állapothoz képest a zöld felület kisebb.

Szeretnék a Regnum helyére mementót, akár egy nagy (ezúttal szétfürészelhetetlen) kereszt formájában. A többit el kéne felejteni, szerintem nem kell.

Most mit lehet ezzel a megátalkodottsággal kezdeni?

Úgy viselkednek, mintha az egész Budapesten, sőt az egész országrészben nem lenne más zöld terület, mint a Városliget. És mintha most, ez a kormány találta volna ki, hogy a Városligethez kulturális, szórakoztató és turisztikai intézményeket telepít. Állatkert, vidámpark, fürdő, jégpálya, mini Hunyadi-vár, Hősök tere, múzeumok, koncerthelyszín, 56-os emlékmű. Egyiket sem ez a kormány találta ki. Alighanem már a 19. századi városépítők is úgy gondolták, hogy ez egy országos kulturális és pihenő park lesz, nem a környékbeliek futkározóhelye és kutyasétáltatója. Ha valaki ilyenre vágyik, üljön fel a villamosra és néhány megálló után megtalálja a Népligetben. Vagy a Margitszigeten, vagy a Duna parton egyre több helyen. Most készül egy ilyen a Csepel-szigeten és hatalmas rozsdaövezetek vannak a városban, amelyekből ligeteket lehet kialakítani. Természetesen mindannyian úgy gondoljuk, hogy legyen minél több zöldterület. És a Városligetben is maradjon meg és újuljon meg az erdő. De az maradjon meg kellemes turisztikai és kulturális központnak és ilyen irányban újuljon meg. Amikor Nyugaton ehhez hasonlókat látunk, le vagyunk nyűgözve. Na hát így legyenek lenyűgözve a külföldiek a Városligettől. És mi magyarok is. A lenézett vidékiek, akik időnként eljönnek kirándulni és ámuldozni az ország fővárosába. A nagyszülők bejárják az állatkertet a gyerekekkel, apa és anya pedig közben megnézi a múzeumokat. És még hányféle leosztásban pihenhetnek, szórakozhatnak csodálatos környezetben.

Az alternatíva pedig az, hogy a környéken lakók ott piknikeznek. Remek. Talán mozduljanak ki ők is, menjenek el a hegyekbe kirándulni. Sajnos természetvédelemre is nyílna lehetőségük arra is. Kiköthetnék magukat a fákhoz, ha ahhoz van kedvük, mert indokolatlan erdőirtások is történnek, a Városligetnél jóval nagyobb területeken.

A budai vár pedig a kommunista időszakot kivéve a magyar történelemben mindig kormányzati központ volt. Az elhelyezkedése, a jellege önkéntelenül is ezt a funkciót kínálja. A hagyomány egyébként is szép és nemes dolog, évezredes, évszázados hagyományokhoz kötődni felemelő.

Nem ártana, ha a köldöknéző fővárosi mindentudók és világmegváltók időnként kilépnének a konfortzónájukból, esetleg megpróbálnák megérteni mások szempontjait és véleményét is. Ha ellazulnának és nem ragaszkodnának görcsösen a saját feltevéseikhez, felhagynának az árnyékboszolással, jobban éreznék magukat a világban, nem szenvedve élnék az életüket, tovább maradnának egészségesek.

Hát, nézd, engem nem zavarna, ha királyunk volna, aki neveltetésétől kezdve tudná, hogy az ő dolga a nemzet egységét kifejezni és nem a politikába beleugatni, mint ahogy a köztársasági elnökeink teszik Göncz papától kezdve - de valahogy sejtem, hogy erről téged nem könnyű meggyőzni.

Viszont talán már találkoztál ezzel a szóval: "néphatalom" vagy egye fene, görög eredetiben: "demokrácia". A hatalom és a nép között ellentétet vizionálni egy hatalmas, talán egy kicsit el is túlzott projekció a részedről. Tudomásul vettem, hogy közted és a hatalom között van egy ellentét, de az egodat kivetíteni a népre az azért indokolatlan, mert Magyarországon választások vannak. Így demokrácia, azaz néphatalom. Vagyis a várban a nép hatalma székel per pillanat.

Ugye jól sejtem, hogy a magázódás annak az érzékeltetése a részedről, hogy semmi közöd a néphez? Na, mert ez is egy döntés, csak akkor ne hivatkozz a népre.

A zöldterületek bővítésével kapcsolatos koncepciót a nép képviselői ebben az esetben leszavazták. Evvan.

Arról meg, hogy a műemlékesek mekkora törpezsarnokok voltak fénykorukban, kérdezz meg egy átlag papot. Egyikük kérdés nélkül mondta, amikor kicsit megnyirbálták a jogaikat: "a tyúkok se gyászolnak, ha megdöglik a róka".

Ez a cikk nem az a kifejezett lecseszés:
https://index.hu/kultur/2022/0..

A legtöbb épületről nem lehet megindokolni, hogy miért pont ott kellett megépülnie, és miért nem mondjuk máshol. Ez így egy elég semmitmondó megállapítás.

Továbbá a gízai piramisokat, Manhattant, a Havanna-lakótelepet és Rozi néni putriját sem indokolta meg senki szakmai érvekkel. Oszt mégis ott vannak, ahol. Az emberiség már csak ilyen. Így az MZH és az NM épületéről csak annyit mondasz, hogy hasonlít a világ épületeinek a 99%-ához.

Amúgy amit meg lehet indokolni érvekkel, az általában rosszabb. A Szent Péter Bazilikát pl. egy pogány temető szétrombolása és elplanírozása után építették. Jeruzsálemben az Aranymecsetet meg tudatosan a Templom-hegyre. Bizonyos szempontból addig jó, amíg egy épület elhelyezésének nincs különösebb indoka.

Egy olyan helyre, amely előtt áll a Hősök tere, része a Vajdahunyadvár rekonstrukciója és a Szépművészeti Múzeum, ja és amúgy egy 56-os emlékmű is, miért ne lehetne további nemzeti büszkeségre okot adó épületeket tenni? Igen, lehetett volna máshová is. Csak ott kevesebben látogatnák, mert önmagában állna. A kormányzatnak az volt a célja, hogy sok turistát csődítsen oda. El fogja érni? El fogja. Szeretem én a turistákat? Hát... annyira veszettül nem, de a Zene Háza látogatóit még mindig inkább, mint a romkocsmák törzsközönségét. Szóval én úgy látom, most leginkább azért hisztizel, mert elment egy vonat és te lemaradtál. A sikerrel nehéz vitatkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés