„Lenácizta” a román képviselő a német kisebbség parlamenti képviselőjét

2022. február 9. 19:54
Hétfőn kis híján összeverekedtek a román honatyák, ma meg náciznak...

Romániában nácinak nevezte Ciprian Titi Stoica, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Temes megyei parlamenti képviselője Ovidiu Gantot, a német kisebbség parlamenti képviselőjét, aki közölte, hogy feljelentést tesz az ügyészségen.

A képviselők a román parlamenti alsóház szabályzatának módosításáról tartott szakbizottsági ülésen vitatkoztak össze. Stoica nehezményezte, hogy a koalíció törvényhozói mindenkit büntetni akarnak az új szabályokkal.

Gantnak azt mondta, hogy „csak ti, nácik tettétek azt, hogy egy személy miatt megbüntettetek egy csoportot”.

A házszabályt azért szigorította a parlament alsóháza, hogy megelőzze a botrányokat, miután az AUR társelnöke, George Simion a hét elején fenyegetően megrángatta az éppen parlamenti beszédét tartó Virgil Popescu energiaügyi minisztert. Az elmúlt időszakban az AUR képviselői többször agresszíven viselkedtek, Ciprian Titi Stoica tavaly például egyik társával erőszakkal eltávolította a liberális Florin Roman képviselőt az ülésvezetői székből.

Gant közölte, hogy ügyészségi feljelentést tesz az ügyben, több képviselő pedig bejelentette, hogy az országos diszkriminációellenes tanácsnál jelenti fel Titi Stoicát. A képviselőház plenáris ülésén a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői egyaránt elítélték Stoica kijelentését.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés