A férfiak még nagyon messze vannak attól, hogy „kiheréljék” őket

2022. február 9. 10:27

Schilling Árpád
Facebook
A nők magukra veszik a férfiak róluk alkotott narratíváját, jó példa Novák Katalin.

„Egyszerűen megengedhetetlen a férfiak nehézségeiről beszélni, ha nem tesszük hozzá minden egyes esetben: itt bizony évszázados tabuk megdöntéséről van szó, a társadalom minden szegletét átjáró tradíció átértékeléséről és átformálásáról, és ez nem megy egyik napról a másikra, mert jelentős erőfeszítésekkel jár, és mert még mindig hatalmas az ellenerő. Ennek a küzdelemnek a nyilvánosság elé kiálló áldozatai a hősei (akkor is, ha éppen férfiakról van szó a bántalmazók pedig nők). Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a mostani tinédzserek között tud nagyon veszélyes lenni, amikor indokolatlanul zaklatnak fiúkat lányok azért, mert olyasmit feltételeznek róluk, amire azok még csak nem is gondoltak. Van veszélye minden paradigmatikus változásnak (változtatási kísérletnek).

De ebben a bonyolult helyzetben nem az visz előre minket, ha egy alapvetően fontos folyamatot megkérdőjelezünk, hanem az, ha segítjük benne eligazodni az érintetteket és a társadalom egészét. A férfiak még nagyon messze vannak attól, hogy »kiheréljék« őket. (És erősen bízom benne, hogy erre nem is kerül sor.) A magyar társadalomban sokkal inkább jellemző, hogy a nők magukévá teszik, és magukra veszik a férfiak róluk alkotott narratíváját. Igazán jó példa erre Novák Katalin története. Amit én szorgalmaznék ebben a meglehetősen problematikus és fontos témában (mint annyi minden másban is): az a párbeszéd. Aki teheti, kezdeményezzen párbeszédet. Tévében, színpadon, osztálytermekben, tornacsarnokokban…”

Kép forrása: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez most mi? Történt valami, amiről lemaradtam?

Párbeszéd? Ok, beszélgessünk. Kezdem én: az én szerepemet ne tessenek megváltoztatni erőszakkal, mert én szeretem és ragaszkodom hozzá.
(Talán mert képes vagyok jól csinálni, és nem minden rosszért, ami engem ér a "rendszert" meg a "szerepeket" kiáltom ki hibásnak)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés