Kecskére káposztát? Teljesítés nélkül fizettek ki 150 millió forintnyi közpénzt egy vállalkozónak a DK-s kerületben

2022. február 10. 12:00
Írta: Nagy Gábor
Kormányzati kivéreztetés helyett inkább a forrásbőség a jellemző, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota DK-s vezetésének mégis sikerült jogtalanul kifizetnie majd 150 millió forintot egy vállalkozónak, amely a kerületi háziorvosi rendelő felújításával lett megbízva. Helyzetkép Budapest 15. kerületéből.

Hiába kapott még 2020-ban az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében a kormánytól 630 millió forintos támogatást a XV. kerületi DK-s önkormányzat, a Hősök útja 1-3. szám alatt lévő háziorvosi rendelő felújítása a mai napig nem készült el. Sőt.

A Mandiner.hu által megszerzett dokumentumok alapján a Cserdiné Németh Angéla-vezette hivatal jogtalanul fizetett ki csaknem 150 millió forintot a vállalkozó Ceucon Hungary Építőipari Kft.-nek.

De ne menjünk még ennyire előre! 2019. októberében a baloldal ismételni győzni tudott Budapest XV. kerületében. Cserdiné nem csak megtartotta pozícióját, komoly fizetésemelésekkel indította ciklusát. Frakciója, a Mindenki a Tizenötödikért Frakció csont nélkül fogadta el azt az előterjesztését, amely alapján ötven százalékkal emelték meg az önkormányzati képviselők alapilletményét. Az illetményemelést kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták. Egy évre rá már az újpalotai menedzsment is csatlakozott azon baloldali kerületekhez, amelyek a kormányt ostorozták az „állítólagos” kivéreztetés miatt. Csakhogy mindeközben befutott a hivatal számlájára az EBP keretében nyújtott 630 millió forintos támogatás, amelyből a kerületi szakrendelő épületeit, a Hősök útja 1. és 3. szám alatti ingatlanjait kell felújítani.

A kontraktust 2020. december 18-án kötötték a felek; a befejezési határidő pedig 2021. november 30. lett volna. Amellett, hogy az épületek nem készültek el, a Ceucon Hungary Építőipari Kft. ugyancsak tavaly novemberben adóvégrehajtás alá került. És annak ellenére, hogy nem teljesült a vállalkozóval kötött szerződés azon pontja, amely szerint

  • a kivitelezőnek a második részszámlát negyvenötszázalékos készültségi foknál,
  • valamint a Hősök útja 3. számú épületére vonatkozó munka teljes körű, sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lefolytatását és a jogerős használatbavételi engedély kiadását követően lehetne kiállítani,
Budapest Főváros a XV. kerületi önkormányzat tavaly július 20-án kifizetett a vállalkozónak bruttó 149 millió 697 ezer 185 forintot.

Magyarán a baloldali városvezetés úgy utalt át egy, ma már adóvégrehajtás alatt lévő cégnek egy igen jelentős összeget, hogy nem volt mögötte teljesítés, vagyis kivitelezés, műszaki átadás-átvétel, illetve a használatbavételi engedélyek megszerzése. Utóbbit erősíti, hogy még az építési naplóban is elmaradt munkákat sorolnak fel a Hősök útja 3. szám alatt lévő épülettel kapcsolatban; de a hivatal idei, január 26-i tájékoztatásában is az szerepel, hogy épület műszaki átadás-átvétele a mai napig nem történt meg.

Pintér Gábor, a Fidesz választókerületi elnöke Facebook-oldalán azt írta, az önkormányzat a történtek ellenére sem hajlandó felmondani a szerződést. „Vajon a kivitelező miért élvezi még mindig a bizalmukat? Mi lehet a háttérben?” – tette fel a kérdést.

Az ügy volumenét jelzi, hogy a kerületi önkormányzat vizsgálóbizottsági munka keretében vizsgálja a munkálatok elhúzódását. Portálunk érdeklődött a polgármesternél, miért fizették ki teljesítés nélkül a második részszámlát (a vállalkozói díj 20 százalékát), mikor várható a szükséges engedélyek megszerzése, ezek hiányában hogy adhattak ki teljesítési igazolást, egyáltalán mikor vehetik birtokba a kerületiek a felújított rendelőt, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Nyitókép: Facebook

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem elég nekik az illetményemelés, még a visszaosztásért is sorba állnak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés