Felfoghatatlan, hogy a baloldal miért áll ki újra és újra a drogliberalizáció mellett

2022. február 6. 7:28

Rétvári Bence
Facebook
Sokaknál pár évnyi drogfüggőség az egész életükre szóló súlyos pszichiátriai betegséget okozott.

„A múlt héten Hodászon jártam egy pszichiátriai betegeket gondozó intézetben. Ott számos olyan gondozottal találkoztam személyesen, akik azért töltik életük hátralevő részét egy ilyen otthonban, mert pár évnyi drogfüggőség az egész életükre szóló súlyos pszichiátriai betegséget okozott náluk. Kezelést kapnak, de azzal csak stabilizálni lehet az állapotukat, javítani már sajnos nem. Éppen ezért számomra felfoghatatlan, hogy a baloldal miért áll ki újra és újra a drogliberalizáció mellett.

Ha a baloldalon múlna, már holnaptól szabad utat engednének a kábítószereknek. A baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje a napokban egy fiataloknak tartott kampányrendezvényen hirdette meg, hogy elkezdené a kábítószerek dekriminalizálását. Mondatai egyáltalán nem előzmény nélküliek a baloldalon. A Momentum ifjúsági szervezetének az elnöke egy korábbi posztjában szintén sürgette a kannabisz-fogyasztás dekriminalizálását. Az LMP-s Vágó Gábor szintén a drogliberalizáció útját ajánlotta Magyarország számára, a Liberálisok politikusai pedig az önkormányzati kampányban Karácsony Gergelytől azt várták, hogy Budapestről kiindulva nyissa meg a büntetlen drogkereskedelem lehetőségét.

Ezzel szemben a kormány mindent megtesz a kábítószerek visszaszorítása érdekében. Elfogadtuk Európa egyik legszigorúbb Büntető törvénykönyvét. Az új jogszabály – amelyet a baloldal nem támogatott – lehetővé tette a dizájnerdrogok elleni határozott fellépést is. A hatékonyabb szabályozás eredménye a számokban is megmutatkozik: 2016-ban még csak 219 főt, 2019-ben viszont már 914 főt ítéltek el jogerősen új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés miatt.

Fontos kiemelni, hogy a kormány legalább akkora hangsúlyt fektet a megelőzésre is, mint a büntetésre. Az elmúlt években például 6 milliárd forintot fordított a gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére. 2018 szeptemberétől pedig minden fiatal számára elérhetővé vált az iskolai szociális segítés.”

Nyitókép: Rétvári Bence Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fogalmad sincs Bence, hogy mit beszélsz. Barátomat pont az mentette meg a megőrüléstől, hogy a kemo alatt könnyű drogot kapott - Amerikában.
A gondolkodásod egy 70 évesé. Remélem a Fidesz lepattintja magáról azt a súlyos terhet, amit a KDNP jelent neki. És akkor megint szavazója leszek. 1994 óta Fidesz szavazó vagyok, de idén nem megyek el. Többek között az ilyen Rétfalvi-félék miatt.

Családok százezreit teszi tönkre az alkohol. A családon belüli erőszak nagy részben alkoholos befolyásoltság alatt történik. A súlyos betegségek igen nagy részénél az alkohol vezető szerepet játszik. Ezért ilyen magas a halálozás nálunk. A könnyű drog tilos, hát mennek a gyerekek a szintetikus drogok irányába. Ami sokszoros kockázattal jár.

Mondd, te hány éves vagy? Minimum 60, a rémes hozzászólásod szerint.
Kihagytad a Coca Cola mámort

Gyenge voltál. Mások meg amerikai elnökök, ügyvédek, filmsztárok, híres zenészek lettek.
Az egyetemista korukban elszívott füvet nem cserélték le kokainra, így nem vesztették el az egzisztenciájukat.

Szerintem, meg te cseréled fel. Én azt állítottak, hogy ANNAK ELLENÉRE lettek befutott emberek, hogy füveztek egyetemista korukban. Tehát nem csúsztak lefelé, nem mentek tönkre.

Szégyen, hogy kormánypártiként (én is az vagyok) csak ilyen válaszra futja.
Az ilyenek miatt nem megyek idén szavazni. Ti vagytok a Fidesz rémkommandója. Eddig csak a DK-nak volt ilyen.

Hát én meg pont róluk beszélek. És ezért gondolom, hogy a körbeadott cigarettát nem kéne tiltani, mert arról leszoktak az említettek. Nem kell továbbmenni hasisra, kokainra.
Soha nem próbáltam még a füvet, szóval nem ezért védem. De ennyi erővel az alkoholt is tiltani kellene. Az emberek többsége kábszerest még nem látott, de kézzelfogható nekik az alkoholisták okozta tragédia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés