Kifejezetten pártoljuk a vitát az MCC-ben

2022. február 4. 20:06

Szalai Zoltán
Index
Nemcsak Magyarországon, de világszerte komoly vita van arról, hogyan neveljük gyermekeinket.

Hamarosan megrendezi az MCC a 2022-es Budapest Summitot. Mit érdemes tudni erről az eseményről?

2019-ben rendeztük meg először az eseményt, amely az egyik legnagyobb seregszemlénk, ahol minden évben kiválasztunk egy feldolgozandó témát. 2019-ben a migrációról volt szó, 2020-ban a nemzeti identitásról, a patriotizmusról értekeztek az előadók, most pedig azt járjuk körül, hogyan neveljük a fiatal generációt.

Ennek a kérdésnek számos vetülete van, onnantól kezdve, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak az oktatóknak és a diákoknak, egészen odáig, hogy milyen értékeket oktassunk. Minderről komoly vita van nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is.

Azt látjuk, hogy világszerte vitatkoznak arról, át kell-e írni a történelemkönyveket vagy sem, érdemes-e nézni és feldolgozni a régi filmeket vagy sem, vagy arról, hogy kellene-e foglalkozni az oktatásban a nemzeti identitással. Az irodalomoktatás is fontos téma volt az elmúlt években, valamint a genderideológia témája is megosztotta az oktatási szakembereket. Kérdésként merült föl, hogy érdemes-e vele foglalkozni, vagy egy kifejezetten káros témáról van szó.

A migráció, a patriotizmus és most a gyermekek nevelése. A külső szemlélőnek az az érzése támadhat, mintha szándékosan a jelenlegi kormánynak kedves témákat választanák ki.

Ezek a témák nem magyarországi kérdések csupán, sőt, a nemzetközi térben még fontosabbak. Mindig olyan témát igyekszünk választani, amely nagy érdeklődésre tarthat számot. Már most több mint háromszázan regisztráltak az MCC Budapest Summitra, és az előző években sem tudtuk annyi helyet biztosítani, ahányan eljöttek volna a konferenciára. Mi egy tehetséggondozó, oktatási intézmény vagyunk, ezért számunkra az idei téma, a gyermekek oktatása, nevelése egyértelműen fontos, meghatározó szakmai kérdés is, amellyel folyamatosan foglalkoznunk kell.

Hogy látja, mennyire viszik jó hírét hazánknak és az MCC-nek az önök vendégei?

Fontos számunkra, hogy milyen az eseményeink visszhangja. Tudni kell, hogy a tudományos élet képviselői sokat beszélnek egymással, és szerencsére azok, akik voltak már nálunk, azt szokták mondani, hogy szívesen visszatérnének az MCC-be, és újra eljönnének Magyarországra. 

Mennyire jelenthet versenyképes alternatívát az MCC a nyugati egyetemekhez képest?

Kifejezetten célunk, hogy a legjobb diákok, akik közül sokan azon gondolkodnak, hogy külföldi egyetemre menjenek, azt érezzék, hogy egy magyar egyetem elvégzése mellett, ha az MCC diákjai is egyben, akkor ugyanazt érhetik el, mintha nyugaton tanulnának. Természetesen vannak olyan ösztöndíjaink is, amelyekkel támogatjuk, hogy fél évre vagy egy évre a diákjaink külföldre mehessenek tanulni, és megismerjék a legjobb képzéseket, hallgassák a legjobb professzorokat, valamint részt vegyenek olyan programokban, amik hazánkban nem elérhetők. Emellett gyakornoki lehetőségeket is biztosítunk: több mint 30 szerződött partnerünk van gyakornoki programokra. Mindez együtt szerintem még többet is ér, mint ha valaki 18 évesen elmegy egy külföldi egyetemre tanulni.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés