Nyáry Krisztián: Nincs se magyar, se világirodalom melegszerelem nélkül

2022. február 4. 9:44
Nyáry Krisztián a világirodalom válogatott művein keresztül támadja a gyermekvédelmi törvényt. Hamarosan megjelenik az irodalomtörténész Tiltott irodalom. Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című antológiája.

A HVG360-nak adott interjút Nyáry Krisztián, a hamarosan megjelenő Tiltott irodalom. Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című antológia megjelenésével kapcsolatban. A mű a 2021-es gyermekvédelmi törvényre reflektál. Nyáry az előszóban kifejti, hogy a jogszabálya homoszexualitás megjelenítését tiltja a fiatal korúak számára, ezzel gyakorlatilag elzárva őket a lehetőségtől, hogy

kapaszkodót találjanak az „emberi civilizáció kezdetei óta velünk élő érzelmi alaphelyzet, az azonos neműek közti szerelem megértéséhez”.

A szöveggyűjteményében olyan lírai és prózai alkotásokat mutat be, amelyek „elsősorban a szerelemről szólnak, és csak másodsorban arról, hogy két férfi vagy két nő között szövődnek”.

A HVG cikke szerint, „ha szigorúan ragaszkodnánk a törvény szövegéhez, akkor

a 18 éven aluliaknak nem szabadna olvasniuk Szapphót, Homéroszt, Shakespeare-t vagy Thomas Mannt sem,

és át kéne lapozniuk Örkény István, Márai Sándor, Janus Pannonius vagy Babits Mihály idevonatkozó alkotásait is. Az pedig világosan kiderül Nyáry Krisztián antológiájából, hogy a mai magyar fiatalságot olykor a legszebb és legfontosabb művektől fosztanák meg”.

A cikkben többek között végigveszik Dante Isteni színjátékát, s azt, hogy a pokolban ábrázolja az itáliai költő a homoszexuálisokat. Emellett érintik a Szigeti veszedelmet is, az eposz kilencedik énekében ábrázolt meleg katonaszeretők kapcsán. 

A HVG és Nyáry is megfeledkezett azonban arról, hogy a törvény szövege az öncélú megjelenítéstől, tehát a tudatos propagálástól szeretné megóvni a kiskorúakat, nem pedig az irodalomtól.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hány férfit erőszakoltak meg az orosz katonák? Van erről adat?
Mert ha nincs, akkor szovjet buzi sincs. (Legfeljebb aberrált fantáziákban)

Majd ha termékenységi rátánk elég magas lesz, engedékenyek lehetünk.

A gyerekeiddel megismertetheded a buzi szex, hetero szex rejtelmeit, de más gyerekéivel csak a saját szülei tehetik meg.
Ez a kérdés. Erre válaszolunk. Ha a többség így vagy úgy dönt, akkor az lesz.

Én a seregben eggyel se találkoztam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés