Soros-alapítvány volt igazgatója: a külföldi újságírók torz képet festenek Magyarországról

2022. február 2. 10:57
Andrej Noskó, aki korábban a Soros György által finanszírozott Open Society Foundation egyik igazgatója volt, gyakorlatilag elismerte, hogy Magyarország és Lengyelország ellen igaztalan, elfogult kampány zajlik.

Ismeretlen e-mail címről egy szokatlanul terjedelmes, komoly hírértékkel bíró dokumentumhalmaz jutott el a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez” – kezdi szerdai írását a portál. Mint a Magyar Nemzet fogalmaz: a birtokukba jutott információk közül az egyik legérdekesebb az az angol nyelvű interjú, amelyet egy eddig beazonosíthatatlan személy készített Andrej Noskóval.

Andrej Nosko
A CEU-n politikatudományból doktorált férfi 2018-ig az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett. Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Tíz fő tartozott a közvetlen irányítása alá és évi 10 millió dolláros költségvetés felett diszponált. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

A Magyar Nemzet birtokába jutott információk között egy interjú is előkerült, amelyet eddig beazonosítatlan személy készített Andrej Noskóval.

Nosko: Több alkalommal magam is felbéreltem egy-egy újságírót

Amikor Andrej Nosko beszélgetőpartnere arra volt kíváncsi, mi az oka annak, hogy több kelet-közép európai állam, köztük Magyarország és Lengyelország, a nemzetközi média érdeklődésének homlokterébe került, a Soros György által finanszírozott OSF korábbi igazgatója arról beszélt, hogy torzítanak a tudósítások ezekről az országokról.

Úgy gondolom, hogy Magyarország és Lengyelország ügyeit összekapcsolni önmagában sem túl becsületes dolog.

A két országnak – ahogy a térség többi államának – megvannak a saját problémái, de ezek mind különbözőek. Ha például Lengyelországot és Magyarországot vesszük, akkor teljesen eltérő vezetői stílust, gazdasági struktúrát láthatunk, és más a kormányzatnak a civil társadalommal fenntartott viszonya is” – fogalmazott.

Nosko felidézte azt is, hogy amikor az alapítványnál dolgozott, és külföldi tudósítók jellemzően arról érdeklődtek a szervezetnél, hogy tudnának-e ajánlani nekik valakit, akivel beszélhetnek, akkor a különböző mértékben elfogult kontaktok rendszerint a saját kollégáikat ajánlották; vagyis olyanokat, akik meggyőződése az övékéhez hasonló volt.

Több alkalommal magam is felbéreltem egy-egy újságírót, hogy népszerűsítse az ösztöndíjas think-tankek anyagait. Tehát nem volt túl kiegyenlített a játszma” – ismertette a kialakult körülményeket Andrej Nosko, aki úgy gondolja, a nyelv miatt is viszonylag könnyű félreértelmezni a magyarországi történéseket.

Tudja, nem sok külföldi újságíró beszéli a magyart, így például az átlagemberekkel sem tudnak szóba elegyedni, de a helyi híreket sem tudják elolvasni.

Ezt saját tapasztalataim alapján mondom, mivel ismertem több korábbi tudósítót, akik sem beszélni, sem olvasni nem tudtak magyarul. Ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban” – tette hozzá az OSF korábbi igazgatója.

Andrej Nosko szerint így például jellemzően nem említik meg, hogy a magyar kabinet ténylegesen nagy népszerűségnek örvend a társadalom jelentős része körében. „Ehelyett például azt írják, hogy a kormány a szabadság korlátozásával tartja fenn a hatalmát” – hangsúlyozta a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik korábbi vezetője.

A szóban forgó interjúban Andrej Nosko gyakorlatilag elismerte, hogy egy teljesen torz, valótlan képet festenek a külföldi tudósítók Magyarországról és Lengyelországról. 

A Soros-alapítvány volt igazgatója szerint tehát:

  • Lengyelországot és Magyarországot valós érvek felsorakoztatása nélkül ostorozza a fősodratú média.
  • A magyar kormány népszerűségének az okait nem látják világosan.
  • A Magyarországról festett torz kép egyik oka, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt, a korábbinál jóval kevesebb a külföldi tudósító.
  • Óriási problémát jelent, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a valós magyarországi helyzetet, mert nem tudnak magyarul, és tájékozódni is a mások által kiválasztott, elfogult forrásból szoktak.

Nyitóképen: Andrej Nosko (Fotó: Facebook.com/Andrej Nosko)

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt el kell küldeni Brüsszelbe azoknak, akik választási megfigyelőket fognak küldeni .

No shit, Sherlock.

Azt hiszem ez a hír picit súlytalan lett a tegnapi Politico cikk tükrében. Az újság ugyanis beszámol arról, hogy négy éves szorgos kutatómunka után a Vén Gazfickó egyik szája, az "Amnesty International" ezt mondja:
"Izrael valódi apartheid-et épített mind Izraelben, mind a palesztin területekene, ahol a palesztinokkal való bánásmóddal kapcsolatban megáll a nemzetközi közjog megsértése.
Nincs semmiféle lehetséges igazolás egy olyan rendszerre, amely emberek millióinak intézményesített és tartós rasszista elnyomására épül"

https://www.politico.eu/articl..

Akkor szinte az összes nemzetközi ballib médiát be lehetne perelni.

Igazad van, de ha egy embert meg lehet győzni, hogy ne hazudozzon, akkor megérte.

Az a tanulsága a cikknek, hogy még több angol nyelvű tájékoztatót kell tartani, cikkeket írni......stb.

Igen. Valamint a megfigyelők egész napját dokumentálni kéne, mehetne vele mindenhová egy kamerás ember:-)
Csak az átláthatóság kedvéért.

Persze, hogy tudják. De mégis maradna nyoma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés