Mégis, kik az európai integráció jövőjének valódi urai?

2022. január 28. 17:59

Orbán Viktor
miniszterelnok.hu
Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő! Szamizdat 16!

„Az Európai Bíróság mindig is fontos része volt az Európai Unió bonyolult gépezetének.

Mára a bíróság ambíciói tovább nőttek. Kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának. Ez derül ki az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataiból a február 16-án várható ítéletről, melyet a testület a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban hoz majd. A bíróság elnökének nyilatkozatai az Európai Unió történetének fontos dokumentumai lesznek.

Az Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat.

A főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható. A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk. Másutt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítélet az integráció következő fázisának alapjául szolgál majd.

A február 16-ai ítéletből tehát meg fogjuk tudni, hogy a bíróság föderális Európát tart kívánatosnak. Ez nem nagy meglepetés. A bíróság, ha megakadni látta az európai integráció gépezetét, mindig a föderális berendezkedés felé lökte az EU-t: tudatosan szélesítette hatásköreit és aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit. Ezek a döntések valójában nem jogi, hanem politikai döntések, ahol a jog csak a politikai akarat végrehajtásának az eszköze. A hang lehet Jákob hangja, de a kéz Ézsau keze.

Ez a tapasztalat viszont felvet egy alapvető kérdést. Mégis kik az európai integráció jövőjének valódi urai?

A bíróság számára a minél szorosabb európai integráció célja minden más szempontot és értéket megelőz. Ők úgy gondolják, hogy a bírók és a bíróság a politikai döntéshozók helyébe léphet. Ők úgy gondolják, hogy nemcsak alkalmazzák a jogot, de alkothatják, fejleszthetik is. Ők úgy gondolják, rákényszeríthetik a tagállamokat, hogy az integráció következő fázisába lépjenek. Ők úgy gondolják, hogy az uniós intézmények gyámsága alá helyezhetik a tagállamokat azokon a területeken, ahol az uniónak nincsenek hatáskörei. Ők úgy gondolják, hogy ennek érdekében költségvetési zsarolás is bevethető.

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az európai integráció jövőjének urai a tagállamok és a tagállamok polgárai. Mi vagyunk közös európai értékeink forrásai és végső letéteményesei. Mi úgy gondoljuk, hogy egyedül a tagállamok és polgáraik dönthetnek arról, hogyan akarnak együttműködni, és milyen hatásköröket kívánnak közösen gyakorolni. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem foszthat meg bennünket alapvető jogainktól. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem teremthet a semmiből új uniós hatásköröket.

Ebben a küzdelemben a mi helyzetünk hátrányos. Az uniós jog nem ad a kezünkbe olyan eszközt, amit a bíróság politikai döntéseivel és a lopakodó hatáskörbővítéssel szemben használhatunk. Ezért a tagállamoknak közösen kell fellépniük jogaik védelmében.

A tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett politikai döntéseket hozzon. Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzeg itthon hogyan harcolnak azért -amikor nincsenek kormányon, akkor-, hogy a törvényhozói, végrehajtói, bírói hatalmat szét kell választani, hogy az önkormányzatok minél önállóban gazdálkodjanak. Ehhez képest egy nagy európai közös masszába semmisülnének meg.
Fene érti ezeket..

Te honnan írsz ezzel az ékezet nélküli billentyűzettel? (Mindegy ne válaszolj, úgyis tudjuk.)

Ahogy az Európai Unió Alkotmányát, úgy a Római és a Liszaboni szerződést sem kellett volna ratifikálni, mert az összes probléma erre vezethető vissza. Ezek a szerződések teszik lehetővé a ,,láthatatlan törvény,, alkalmazását.

A liberális demokrácia pedig nem demokrácia, hanem diktatúra. Egész pontosan liberális diktatúra, amilyen volt 1990 előtt a népi demokrácia.

Vajon mit szólnának, ha az EP kétharmados többsége konzervatív lenne és konzervatív demokrácia lenne az ideológiai vezérelv, a többi pedig populista demagógia?

Takarodj provokátor a kocsmába! X

Ezt a mantrát adták a szájatokba, és mindenre ez a válaszotok. De egyetlen szóra nem futja tőletek arra, hogy valamit is cáfoljatok abból, ami Orbán leírt.

Ezzel viszont akaratotokon kívül igazoljátok őt.

Neked is leírom. Ezek az egymondatos kötözködések igazolják Orbánt. Nem tudtok vitázni, csak mentek szervilisen a szintén vitaképtelen, már a jogrendet is felrúgó EU bürokrácia után.

Az Európai Unió Alkotmánya megbukott a francia és holland népszavazáson. Igazából el kellett volna vetni, de Sárközy javaslatára Lisszaboni Szerződés néven visszacsempészték a hátsó ajtón. Ez a szerződés megbukott az íreknél, ahol az ő törvényeik értelmében népszavazásra kellett feltenni. 6 hónap után, másodszorra valahogyan átment.

Nyögvenyelős történet volt. Mi pedig napokon belül, minden vita nélkül ratifikáltuk, erről ennyit.

Döbbenetes olvasni az ellenzéki hozzászólókat. Többek intelligencia, felkészültségi, tájékozottsági szintje, szókincse, beszédkészsége eddig is siralmas volt, de nem gondoltam volna, hogy ennyire gyűlölik a hazájukat. Ennyire nem értik meg, hogy itt nem Orbán Viktorról, hanem Magyarország, benne gyermekeink, unokáink jövőjéről, a nemzet megmaradásáról, avagy pusztulásáról, a globális nagytőke általi gyarmatosításáról szól a történet.

S ezekkel az emberekkel élünk együtt, ezek a gyökértelenek szavazni fognak. Zsidóként jobban szeretem ezt az országot, mint az itt kommentelő ellenzékiek.

Minden bírósági ítélet, amelyet nem nemzeti bíróság hoz: érvénytelen, szabotázs, uszítás, kőkemény fasiszta-komcsi aljasság.
Miért?
Azért, mert az EU Bíróság nem tehetett esküt törvényes instrumentumra.
Ez az instrumentum LENNE az Alkotmány.
Ilyen az EU-nak NINCS, következésképp, az egész csak sémi átverés, méghozzá hamissémi átberés.
Olyanoktól, akik séminek hazudják magukat, valójában semmi közük a zsidó identitáshoz, annál több közük van a kifosztáshoz.
Mint teszik ezek az uzsora-spekuláns nagyrészt zsidónak mondott bankárok 1913, a FED-jük TITKOS létrehozása óta, immár több, mint 100 éve a fehér keresztény emberek vérét szívva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés