Lengyel lap: Kaczynski számít Orbánra

2022. január 28. 14:11
Parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, és ennek eredménye nemcsak a Duna, hanem a Visztula helyzetét is befolyásolhatja, ilyen például a Helyreállítási Alap jövője is, írja a Wprost.

Jaroslaw Kaczynski biztos abban, hogy a közelgő magyarországi parlamenti választások eredménye megváltoztatja a Lengyelország és az Európai Unió között kialakult helyzetet. Áprilisban parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, és ennek eredménye a látszattal ellentétben nemcsak a Duna, hanem a Visztula helyzetét is befolyásolhatja, ilyen például a Helyreállítási Alap jövője is.

A PiS-en belül úgy gondolják, ha Orbán Viktor pártja nyer, akkor a lengyel Helyreállítási Alap uniós forrásait feloldják. A lengyel kormányfő egyik tanácsadója azonban nem ennyire optimista: „A helyzet bonyolult. Én személy szerint tavasszal nem számítanék uniós forrásokra.” Lengyelország azért is van nehéz helyzetben, mert korábban a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Kamarája miatt összetűzésbe került az Európai Bizottsággal, és az a Fegyelmi Kamara felszámolásától tette függővé az Európai Bizottság a Helyreállítási Alap utalását. Jaroslaw Kaczynski környezete azonban úgy vélte, hogy a helyzeten a magyarországi parlamenti választások eredménye változtathat.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója Varsóban 2021. június 30-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés