Orbán feladta

2022. január 28. 9:55

Hargitai Miklós
Népszava
A rezsim a barátai között találja meg az ellenséget, és az ellenségeivel barátkozik.

„Tizenkét évnyi kormánykommunikáció válik nevetségessé, amikor Orbán Viktor – az első alkalommal, amint az országot valódi szuverenitási kihívás éri – látványosan megfutamodik. A 2010 óta zajló kormányzás két fő állításra lett felhúzva. Az egyik, hogy a kormány legfőbb célja a magyar szuverenitás: emiatt vállalja fel akár a kemény konfliktusokat is az ország szövetségeseivel.

Nem túllépve az ellentmondáson, hogy a rezsim a barátai között találja meg az ellenséget, és az ellenségeivel barátkozik, nézzük meg gyorsan a másik állítást is: eszerint azért jó nekünk az elnyomó, keresztényüldöző Kínával meg az EU-t bomlasztó Oroszországgal kokettálni, mert ezek úgymond ideológiamentes, csak a gazdasági előnyökre koncentráló együttműködések.

Ebből természetesen egy szó sem volt igaz akkor sem, amikor Orbán kimondta. (Egyrészt Magyarország az európai egység meghekkelésével rendre politikai szívességeket tesz a keleti diktatúráknak, másrészt amit kapunk érte, azzal sincs ok büszkélkedni: a Paks II vagy a Fudan Egyetem finanszírozásáról szóló szerződés kifejezetten megalázó magyar szemszögből.)

Ami viszont most Oroszország és a NATO relációjában történik, az egy egyértelmű lépés Magyarországnak az orosz befolyási övezetbe történő visszakényszerítése felé. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ki is mondta:

»A külföldi erők, műszaki felszerelés és fegyverek kivonásáról, valamint egyéb lépésekről van szó, azzal a céllal, hogy visszatérjünk az 1997-es konfigurációhoz azon országok területén, amelyek akkor még nem voltak NATO-tagok.« Magyarország 1999-ben lett NATO-tag, miután 1997-ben a belépés 3,35 millió szavazatot kapott (sokkal többet, mint a Fidesz bármikor).

A védelmi és a szövetségi politika az ország szuverenitásának legbelső eleme. Ha ezek után Orbán Viktor úgy megy lábhoz Moszkvába Putyin hívására, hogy nem kéri ki magának a leghatározottabban a magyar belügyekbe történő példátlan beavatkozást, az csak egyet jelenthet: az eddig is csupán a kommunikációs hadszíntéren vívott szuverenitás-harcot nyilvánosan feladta.”

Nyitókép: Orbán Viktor, Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, tartsunk három lépés távolságot az oroszoktól. De mennyit a többiektől?

"1997-ben a belépés 3,35 millió szavazatot kapott"
Teljesen szamár összehasonlítás, a migrációs népszavazáson a FIDESZ álláspontja egyébként 3 362 224 szavazatot kapott és ha az ellenzék Fodor Gábor echte liberális álláspontján lett volna, akkor az ellenzék megtévesztettjei, a poltikailag aktív maradék (kb. 2 milliő ) igennel szavazott volna és a népszavazás érvényes lett volna.
Egyébként a mai szabályok szerint a NATO népszavazás nem lett vola érvényes, a részvétel 50%-nál kisebb volt.

"Kokettál" az eszed tokja, Hagitai! Orbán elegáns-hatékony-sokoldalú-szuverén-ésszerű külpolitikát folytat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés