Csányi Sándor: A klubok gondolkodása a magyar fiatalok beépítésének gátja

2022. január 26. 11:42
Az MLSZ első embere szerint élvonalbeli klubjaink a túlélésre, nem az építkezésre koncentrálnak.

Az élvonalbeli klubok többségénél nem folyik hosszú távú építkezés, csak túlélésre játszanak – véli a Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. Az MLSZ első embere az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában illette kritikával az NB I-es klubokat, amelyek többsége meglátása szerint rossz vezetési stuktúrában és felfogással működik, ami a magyar foci előrelépését is hátráltatja, írják.

„Szakemberek azt mutatták ki, hogy

nem a 12 csapatos bajnokság a gátja a fiatalok beépítésének, hanem az edzők, a sportigazgatók, a tulajdonosok gondolkodása”

– fogalmazott Csányi Sándor a 4. fordulóból elhalasztott, csütörtöki Puskás Akadémia – Ferencváros bajnoki előtt képernyőre kerülő interjúban. „Azt gondolom, nem igazán jó a klubok vezetési struktúrája jelenleg, mert van tulajdonos, van edző, néhány esetben van jobban, vagy kevésbé felkészült sportigazgató közöttük, de összességében az edzők az adott bajnokságot, az adott meccset akarják túlélni, nem a hosszú távú építkezést folytatni. A klubok többségénél, hozzá kell tenni. Mert van, akire ez nem igaz” – mondta.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi, csak akkor valószínűleg a maradék esélyünk is elszáll a nemzetközi kupaszereplésre. Amikor a Fradi az első körben kiesett az albán bajnokság 2. helyezettje ellen, 8 magyar játékos lépett pályára a csapatban.

1. A látványsportokban nullák vagyunk, futballunk, az NB1 a világon az 63. helyen áll a nemzeti bajnokságok sorában.
53. a magyar bajnokság, értjük ezt, emberek? A válogatottba már Alaszkában is keresni kell, kit tudnánk magyarrá tenni hogy Rossi mester embert találjon, mert a magyar mezőnyben nincs ...ezt elfedni a rengeteg idegen ide hozatalával, nagy pénzekkel való fizetésükkel, ez óriási átverés, a magyar sport ellen.

Csányi Sándor, Kocsis Máté és MINDEN VEZETŐ figyelmébe:
Az a vezető, aki nem képes, vagy nincs is szándékában ellenőrizni, elszámoltatni beosztottjait az elvégzett munka hiteles, egzakt értékű ár-érték arányos végzéséről, az - sajnos, - bűnt követ el az adófizetők ellen.
Ennek pedig - állami pénzekről lévén szó - egyetlen módja, az utólagos, csúsztatott bérezés, azaz:
pl. egy Nagy László, Gulyás István kézilabda párosnál.:
évente elszámoltatás, a tárgyévekben a bérezésük a minimálbér 3×rosa, majd év végén kiegészítés, vagy nem, ez esetben elküldés.
Ugyanez a formula MINDEN FUTBALLKLUBNÁL NB3-TÓL NB1-IG, A TAO- ÉS minden állami közpénz kifizetéseknél.

Fiatal, ambíciózus, és a stúdiumokkal rendelkezőkel, a TOPBAJNOKSÁGOKBÓL kell Magyarország futballtérképét NB1, NB2, NB3 arányosan feltölteni:
MLSZ-TAO-költségen,
szakmai,
mentális,
speciális erőnléti,
marketing
kezdő szakemberekkel, meghatározott időre, első körben, 6 hónap, amely opciósan hosszabbít 1 évekkel.
A MAGYAR FUTBALLNAK NINCS HÁROM MONDATBAN LEÍRHATÓ SZAKMAI ALAPJA.

Mindig az alapoknál kell kezdeni: magyar bajnokság, magyar résztvevőkkel:_
Kezdjük az egyik ikonikus magyar klubbal, az Újpesttel, amely tulajdonképpen nem létezik, immár legalább 1990 óta, azaz 32 éve.
A magyar futball van azóta tetszhalott állapotban, és az olyan együttes, amely a rendkívül gyors támadójátékáról volt ismert, az ilyen csapat volt az Újpest, nyilvánvalóan itt mutatkozik legszembetűnőbben a visszaesés, a szégyen.
Én 1958 óta vagyok lila-fehér, de azt kívánom, ezzel a Duchatelettel, essünk ki, nem mintha egy esetleges további, akár magyar, akár ázsiai vagy bármilyen tulajdonos nagyobb eséllyel működhetne a valódi Újpest feltámasztásában.
Az Újpest akkor volt nagy, amikor túllépett Újpest határain, és közép-európai klassziscsapat volt.
Ez így volt először Aschner Lipót idejében, akkor a Tungsram biztosította a hátteret a klasszis teljesítményhez.
És másodszor, amikor az államosítás idején a BM átvette és a TE-ből Dózsa lett. Ekkor a BM lehetőséget kihasználva adott életpályát, egzisztenciát, hosszú távon az oda szerződött elsősorban vidéki tehetségeknek...
Ne politizáljunk.
Zámbó Sándor, bene Ferenc, Dunai Antal, Fazekas László, de Kuharstky Béla, Lenkei Sándor és a többiek, a virtuóz Göröcs János, egyikük sem tett sem mi rosszat BM-dolgozóként egyetlen magyar ember ellen sem. Futballoztak, és nagy volt a Dózsa.
A feladat tehát adott: a TE és a Dózsa összegyúrása, a Dózsa név a nagyokra, a TE Aschnerre emlékeztet, mindkét tényező tiszteletre méltó.
Tehát: a BM állami pénzen vásárolja vissza az Újpestet, és pl. a debreceni formulát felhasználva adja alapítványi, esetleg magánkézbe, de
Újpesti Dózsa Torna Egylet néven és kikötésekkel.
Ezek mindenekelőtt
magyar tehetségek összeszedése az ország területéről és valódi újpesti futballistávánevelése, Göröcsék, Zsengellérék, Szusza példáját kitűzve.
Legyen az Újpest újra Közép-Európa vezető labdarúgóklubja.
Magyar LABDARÚGÓKLUBJA.
Ez az én javaslatom, de így pontosabb: elvárásom.
Jogos elvárásom, minél előbb, annál jobb...
MI PÉNZZEL NEM VERSENYEZHETÜNK AZ ELITTEL, CSAKIS, HA MEGALKOTJUK ÚJRA A MAGYAR FUTBALLT.

A legelső lépés, amikor a gyerek először lép be egy klub öltözőjébe a következő három mondat, ha nem hangzik el, világos érthetőséggel, onnan kezdve falra hányt borsó lest bármilyen edző bármilyen kiváló tanítása, útmutatása, kidobott idő, és a gyerekből keserű, kiábrándult, felnőtt lesz.
Tehát:
"Ez a sport a világ legkeményebb sportja, de csak azok számára, akik komolyan veszik.
Szellemileg, lelkileg, fizikailag, tűrőképességben magasan az átlagember szintje felett kell teljesíteni.
Ha nem így, hanem amatőr szinten csinálod, azzal is boldog ember lehetsz, de mindenképp fontos, csak akkor végezd, ha a lehető legjobbad a cél."
Ezt a gyereknek és a szülőnek világosan tudtára kell adni és innen kezdve semmiféle reklamációnak helye nincs.
Nézeteket, adott időben ki lehet cserélni, ez nincs tiltva, az edző alapkötelessége a fair play, de ezek után az edzőt befolyásolni: SZIGORÚAN TILOS!

A Csányi-féle MLSZ, sajnos: egy rémálom. Naiv emberek, akik odadobják a gyeplőt képzetlen, a Kádár-korban szocializálódott hunyorítós-sunyi "szakemberek" kezébe, sajnos, ez van, tisztelet a kivételnek.
Marco Rossival takaróznak, ám a valóságban a magyar futball fennállásának több mint száz esztendeje alatt ennyire kétségbeejtő helyzetben, még ennek a közelében sem,- nem volt, mint ma.
MIT CSINÁL A RENGETEG PÉNZT FELEMÉSZTŐ TESTNEVELÉSI Egyetem?
Miféle az edzőképzés minden ága, sportmarketing, mentorálás, táplálkozás, m inden, ezeken múlik, de legelébb azon:
Milyen emberek oktatják-vezetik a magyar sportéletet?
Nincs világos követelményrendszer, amely a bérezéshez van kötve, az évi, utólagos bér, legalább 70%-ában.

A HÜLYÍTŐ "szaksajtó", a sportsajtó, -média...-
Rengeteg pénz megy kifizetésekre, eredmény: a 15 éves focistát Felcsútról elvitte az Austria Wien, merthogy - gondolom,. a szülők szerint, de a tények alapján - Magyarországon soha az életben élvonalbeli profi játékos nem lenne belőle...
Viszont: a magyar sport szaksajtó lelkendezik, valódi fradistát igazolt az FTC-t, Nigériából.
AZÉRT, MERT - jól figyeljünk! - ugyanúgy ünnepli a gólt, mint Gera - ezért fradista, mintha a Népliget neveltje lenne - ez a sunyi sugalmazás, ahelyett, hogy Hajnal Tamást megválaszoltatnák: a rengeteg pénzből képtelenek vagytok évi/1 - ÉVENTE EGY DARAB - fiatal magyart feladni az 1-keretbe, miért?

A kézilabda szöv. kapitány azt mondta a leégés után: Ez egy ilyen nap volt, minden játékos kalapemelést érdemel...
Ehhez kell kommentár?
A TAO-pénzek jönnek, jönnek orrba-szájba, költséghatékonyság, ár-érték arány ismeretlen, olyan, hogy felelősség, büntike, pl. ez után a három meccs után a teljes magyar NB I kifizetéseit legalább egy esztendőre 50%-kal visszavágni, csak, gondolatébresztés gyanánt, benne a kézilabdával foglalkozó Médiaworks állami lapok kézilabda-szakíróinak, az edzőknek és mindenkinek, aki a kézilabda nyomán kapja a javadalmazását, no ilyesmit még csak gondolatban sem szabad bűnözni...

Minden állami közpénzt világos, egyszerű követelményrendszerhez kell kötni.
Pl. a labda nem pattanhat jellemzően 20 cm-nél távolabbra, kapu fölé nem lőhet jellemzően egy profijátékos, fizikailag nonszensz, hogy bármely külföldi csapat játékosa 5 m-en 1-2 méteres előnyt szerezzen a magyarral szemben, hogy a párharcok legalább felét ne nyerje meg ecetera, egyszerű - LENNE EZ...
Ma már minden mérhető, a pénzeket visszatartani, év végén, a számon kérés után, arányosan fizetni.
Így lenne, aki 5 milliót keres, de lenne, aki még egyet sem.
De: a teljes rendszert MAGYAR VISZONYOKRA ÁTDOLGOZOTT SZERZŐDÉSEKHEZ KELL KÖTNI. Ahol a VALÓS/MÉRT TELJESÍTMÉNY A döntő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés