Kinek jár a női kvóta?

2022. január 25. 18:19

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Ádáz összecsapásra került sor Németországban a feminista és a transzjogi jogvédők között.

„Adott egy kétgyermekes bajor zöldpárti politikus, akinek igazolványaiban férfinév szerepel, és akinek nem áll szándékában hormonális és sebészi úton nemet váltani – ugyanakkor »Tessa« néven, hosszú szőke parókával ül a Bundestagban, mert egy napon felpróbálta a felesége egyik ruháját, és akkor rádöbbent: nőként szeretne élni. Amivel még nem lett volna gond, csakhogy a mi Tessánk a Zöldek női kvótájának terhére jutott parlamenti mandátumhoz, ezért most harcos feministák beadványt intéztek a Bundestaghoz, követelve az illető politikus visszahívását, nagyjából azzal érvelve, hogy aki úgy néz ki, mint egy férfi és olyan személyi adatokkal rendelkezik, mint egy férfi, az férfi. Tehát jogtalanul bitorolja az egyik női kvótát.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az ügyről szóló cikkében az Emma című nagymúltú feminista magazin a »deadnaming« bűnébe esett – azaz leírta a politikus eredeti (és máig is hivatalos) keresztnevét, amely néven egyébként szeptemberben a szavazócédulákon szerepelt, de amely névre visszautalni transzfób jogsértésnek minősül. (Mert egy fiatal liberálisként egyszer kiejtett »Térdre, csuhások« mondatért harminc évvel később is jár a gúnyolódás és a »soha nem volt ez keresztény« verdikt, ellenben az egész eddigi politikai karrier során használt és jogilag máig érvényes születési név – úgymond az »ilyen volt« állapot – felemlegetése nem más, mint szélsőséges erőszak).

Záporoznak is a szolidaritási hashtagek, ugyanakkor tipikusan olyan meccs ez, ahol hiába igyekszik az ember, egyik félnek sem bír őszintén drukkolni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Saját magukat hekkelik meg.

"ugyanakkor 'Tessa' néven, hosszú szőke parókával ül a Bundestagban"

Az, hogy ki minősül transzneműnek, az egész egyszerűen definiálhatatlan. Bárki mondhatja magáról, hogy nőnek vagy férfinak érzi magát, és ha ez dönti el, hogy ki milyen nemű, innentől kezdve bárki lehet nő vagy férfi. Nemhogy műtét, vagy hormonterápia nem szükséges hozzá, de elvileg se paróka, se névváltoztatás nem kell.

Ilyen egyszerű meghekkelni ezt a transzneműséget. A női kvótát meg el kell törölni.

Mekkora ötlet ez. Úgy rémlik, hogy a skandináv országokban is van már olyan kvóta, hogy a nagy cégek igazgatótanácsaiba adott százalékban nőket kell rakni. Csávó fogja magát, bejegyezteti, hogy ő nő, és a neve innentől Brünhilda, és máris teljesül a kvóta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés