Fenntartható magyar pénzügyek a 2020-as években

2022. január 25. 13:07

Matolcsy György
Magyar Nemzet
Évtizedünk sikerének vagy kudarcának kulcsa az infláció megfékezése.

„Két tényező miatt nem örülhetünk teljes szívvel a 2010 után bekövetkezett, Trianon utáni legjobb gazdaságtörténeti szakaszunknak. Az első, hogy lehetett volna lényegesen jobb az eredmény. Ennek hatására kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb államadósság ráta jellemezné a mostani éveket. Az elmúlt 9 év (2013-2021) közepesen jó felzárkózási eredménye azt jelzi, hogy az eddig követett felzárkózási modellünk nem elégséges a teljes sikerhez.

A másik tényező az, hogy a 2013-2019 közötti felzárkózás stratégiája – a foglalkoztatás bővítésére épülő növekedés – a 2020-as években már nem járható, mert a közel 1 millió új munkahely létrehozása a mai politikai és gazdasági modellünkben nem ismételhető meg.

Az infláció elleni sikeres fellépés az évtized kulcsa

Mostani évtizedünk hasonlíthat az 1970-es évekre, amikor a megugró infláció, a magas költségvetési hiányok, az elfutó államadósságok, a külső hitelfelvételek és a hibás állami politikák sok ország esetében – így Magyarországon is – elrontották az évtizedet, majd az 1980-as évtizedre is árnyékot vetettek. Érdemes ezért világosan látnunk, hogy a 2020-as évek elején lehet megnyerni vagy elveszíteni a mostani és a következő évtizedet, ahogy az 50 évvel ezelőtt történt.

Jelentős különbség, hogy akkor később váltani lehetett egy új rendszerre, ami meg is történt 1990-ben. Most ilyen lehetőség nincs, de nem is lenne kívánatos: csak a piacgazdaság és a parlamenti demokrácia rendszerén belül lehet váltani egy régi modellről egy jobban működő újra.

Évtizedünk sikerének vagy kudarcának kulcsa az infláció megfékezése. Ennek az az egyszerű oka, hogy végül ettől függ az összes többi pénzügyi egyensúly a költségvetéstől az államadósságig, a folyó fizetési mérlegtől a jegybanki mérlegig. A mostani és a következő évtized növekedési, így felzárkózási

képessége is a pénzügyi egyensúlyoktól függ, mert az elromló egyensúlyokra adott politikai/kormányzati válaszok törvényszerűen korlátozzák a növekedést, így bezárhatják a felzárkózás lehetőségét.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszerűbben elmondva:
a magas infláció olyan a gazdaságnak, mintha az autópálya tele lenne rakva sebességkorlátozó táblákkal,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés