Öt ok, amiért Vona Gábor befejezhetné politikai „okostojáskodását”

2022. január 25. 9:04

Bognár Zsolt
Magyar Nemzet
A „független elemző” szerepkörének köztudatba gyömöszölése erősen kétséges próbálkozás.

„Meglátásom szerint azokra az elmélkedésekre, amelyekből a konzekvenciák levonása után annyi marad az olvasóban, hogy nesze semmi, fogd meg jól, arra az égegyadta világon semmi szükség nincsen. »A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem!« se jelent mást, mint fából vaskarikát, ha ugyanezt a méltán és sokszor idézett mondatot úgy tagoljuk és értelmezzük, hogy »A királynőt megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem«.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke nyilvánosságba tolt, már-már heti rendszerességű szóömlenyeinél érzek valami hasonlót. Bizonyos politikai vagy közéleti történés megvilágítására hol öt okot, hol öt banánhéjat, próbatételt, észrevételt, érvet, magyarázatot sorol mellettük, hol ötöt a cáfolatukra, mi, olvasók meg válogathatunk a bőség kosarából, hiszen abból mindenki egyaránt vehet.

Az én véleményem csupán csepp a tengerben, de szeretném felsorolni azt az öt okot, amiért Vona Gábor befejezhetné a se ide, se oda nem vezető politikai »okostojáskodását«. Nem azt mondom, hogy ne írja meg a véleményét, hisz azt szabad, de azt igen, hogy kissé terjengős elmélkedéseinek műveltségi kvízeket idéző fejtegetései és megoldást nem nyújtó javaslatai egyáltalán nem segítik az olvasók eligazítását, tájékozódását. Éppen ezért röviden, saját öt pontom Vona Gábor számára, amelyek természetesen csak jó szándékú felvetések.

1. Ki mondja és miért mondja?

Egy aktív politikai szerepvállalás szögre akasztása után a »független elemző« szerepkörének köztudatba gyömöszölése erősen kétséges próbálkozás. Egy, a politika frontvonalát is megjárt »véleményvezér«, akit a mozdony füstje egyszer megcsapott, de miután a nagy utazás közben »közkívánatra« véglegesen lekapcsolódott, avagy egyszerűen csak lekapcsolták a szerelvényről, és ennek ellenére továbbra is annak a tudatában él, hogy legalább jegykezelői státusban a közbeszéd és a közgondolkodás formálója politikai életünk gyorsvasútján, úgy gondolom, hogy mindenképpen téves helyzetértékelésre vall.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés