Varju és a plafon

2022. január 24. 18:23

Zsigmond Barna Pál
Vendégszerző
Úgy tűnik, hogy Varju László főnökének, Gyurcsánynak a túlbuzgósága őrá is rossz hatással van.

„Úgy tűnik, hogy Varju László az utóbbi időben túl sok időt tölt egy helyiségben főnökével, Gyurcsány Ferenccel, mert szemmel látható, hogy a főnöki túlbuzgóság őrá is rossz hatással van. Csak ez lehet a magyarázata annak, hogy oltári nagy butaságokat mond a kormány gazdaságpolitikájának bírálata kapcsán. Legutóbb az infláció visszaszorítására hozott intézkedésekkel kapcsolatosan fogalmazott meg rendkívül meredek kijelentéseket az ATV stúdiójában, amelyek hallatán az ott dolgozó technikusok minden bizonnyal fél szemmel a plafont figyelték, hogy gyorsan el tudjanak onnan ugrani amennyiben az úgy döntene, hogy a hallottak hatására inkább leszakadna. A mondatai is roppant izgalmasak voltak, például azt mondta a Fidesz kormányról, hogy »úgy csinál minthogyha csinálva valamit az után az elrontott gazdaságpolitika után, amit 10 évig csinált.«

Képes volt rezzenéstelen arccal olyanokat kijelenteni, hogy áprilisi győzelmüket követően az új kormány visszaviszi az országot arra a gazdasági pályára, amiről 2010 után azt a Fidesz letérítette (sic!). Szerinte a mostani kormány gazdaságpolitikája hibát hibára halmoz(ott) és egyébként is az infláció, deficit és államadósság területén minden negatív rekordot megdöntött. Megfenyegette Matolcsy jegybankelnököt is, hogy kétharmaduk lesz és visszaállítják a jegybank függetlenségét, mert a jegybankosok is mindent elrontottak és egyébként is elkéstek az infláció elleni fellépéssel. Azt is mondta, hogy a hatósági árak bevezetése az alapvető élelmiszerek esetében csupán látszatintézkedés, ami versenypiaci körülmények között rossz. Kár, hogy ez utóbbiról éppen elmulasztott beszélni a főnökével, aki 2020 márciusában rendkívül határozottan arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul vezessen be rendkívüli intézkedéseket és az alapvető élelmiszerek esetében hatósági árakkal állítsa meg a drágulást!

Érdemes tételesen végigmenni Varju László kijelentésein és szembesíteni azok valóságtartalmával!

  1. A Fidesz kormányok gazdaságpolitikája minden negatív rekordot megdöntött. Ezzel szembe a valóság a jelenlegi általános európai válság ellenére: Infláció: 2021-ben 5,1 százalék, míg 2004-ben 6,8, 2007-ben 8, 2008-ban 6,1 százalék volt. Államháztartási hiány (deficit): 2020-ban -8 százalék, 2006-ban -9,3 százalék volt. GDP arányos államadósság: 2001 és 2010 között folyamatosan emelkedett, ezt követően folyamatosan csökkent. 2010-ben 80,2 % volt, 2019-ben 65,4 %, 2020-ban egy válságban lévő Európában 80 %.
  2. A jegybank elkésett az infláció elleni fellépéssel: Ezzel szemben a valóság, hogy az MNB az EU-ban elsőként felismerve az infláció veszélyét, már júniusban elkezdte a monetáris politika szigorítását!
  3. Ha győz a baloldal, a magyar gazdaságot visszaviszi arra a pályára, amiről a Fidesz kormány 2010 után letérítette:

Arra a pályára, amit az EU-ban legalacsonyabb foglalkoztatás, növekedés, beruházási ráta és legmagasabb munkanélküliség, költségvetési hiány, rezsiköltségek, valamint megszorítások és adóemelések jellemeztek? Azt is tudni érdemes, hogy éppen ebben az időszakban Varju úr Gyurcsány államtitkára volt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban!

Ugye Varju László ezt Ön sem gondolja komolyan, hogy a magyar emberek ilyen jövőt szeretnének maguknak? Magyarország előre megy nem hátra!”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Képes volt rezzenéstelen arccal olyanokat kijelenteni, hogy áprilisi győzelmüket követően az új kormány visszaviszi az országot arra a gazdasági pályára, amiről 2010 után azt a Fidesz letérítette (sic!).
"

Ez az, amit nem szeretnénk. Megtapasztaltuk, milyen "eredményes" volt a 2010 előtti időszak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés