Finomhangolás

2022. január 24. 8:22

Váncsa István
Élet és Irodalom
A park feltuningolásának sok száz milliós költségét a magyar adófizetők állják.

„Öröm öröm hátán. »Holdtavas galagonyaliget«, »csodaszarvas kerti fűz szoborinstalláció«, »Hüvelykpiciny ligete kerti pihenő« és még számos egyéb, hasonlóképp elbájoló hortikulturális projekt, mindez az RTL Klub tudósítása szerint ugyanott, az Ybl-villa néven ismert épülethez tartozó parkban (Budapest, Budakeszi út 36/a), amely egyébként a Türk Államok Szervezetének (a továbbiakban TÁSZ) a tulajdona immár három esztendeje. Ennek ellenére a kert feltuningolásának sok száz milliós költségét a magyar adófizetők állják, ki más. A kerten belül különálló Tündérkert is létesül, mégpedig mindjárt három. Mindegyiknek meglesz a maga funkciója, így például a Tündérkert III. »Holdforrás, a vörösrézből készült mozgócsőrű vízköpő madarakkal«, ezek a tervező szerint a »Vízöntő axióma« megjelenítői, ami azt jelenti, hogy »a Vízöntő ráhullámzik a letűnő és a következő 2160 éves világhónap jegyeire, és egy időszakadékot hoz létre«, bár gondolom, az olvasó erre már magától is rájött.

Az Ybl-villát (amely egyébként nem Ybl Miklós alkotása, ám ez most mellékes) kormányzatunk hat éve vásárolta 1,4 milliárd forintért, majd a TÁSZ-nak ajándékozta. Viszont, ahogy erre a 24.hu rámutatott, türk barátaink azóta ide se dugták az orrukat. A kert csáberejének költséget nem kímélő felturbózása nyilván arra szolgál, hogy a tulajdonosokat néhanapján budai házikójukba csalogassa, e célból a Tündérkert I.-ben jurta is épül, bár a koncepciója nem éppen hétköznapi.”

Fotó: MTI/Földi Imre

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem igaz, amit ír. A magyar állam tulajdona a villa, de a tanács ingyen használhatja.

Váncsa István arról írjon, hogy a szocialista kormányok hogyan és miért hagyták lepusztulni a műemlék épületeket, melyek helyreállítása az Orbán kormány alatt milliárdokba került.
Ilyen az Ybl-villa is, a várnegyed és számos vidéki kastély.
Valótlan állít, hogy a villát a magyar kormány elajándékozta. A valóság, ingyen adta használatba.

Egyébként az Ybl-villa terveit Hild József készítette, az építése Ybl Miklóshoz kötődik.

Azt hittem, hogy a Magyar zene házáról fog írni, mégiscsak eredetileg kulturális hetilap volt az ÉS, de a jelek szerint nekik a kultúra csak addig fontos, amíg a "mi kutyánk kölykeit" lehet magasztalni.
Szóval Váncsa azt a hihetetlen felfedezést tette, hogy az állam költése az adófizetők pénzéből valósul meg. Zseniális, eddig erre még senki más nem jött rá magától.
A kérdés már csak az, hogy amikor a 2002-2010 között regnáló kormányok nem költöttek pénzt kulturális fejlesztésekre (se) (kivéve a működésképtelen homokórát és az acélkefét), akkor vajon több pénz maradt-e az adófizetőknél, vagy épp ellenkezőleg, magasabbak voltak-e az adók? Ha utóbbi, akkor miért nem ír erről is Váncsa, csak úgy az objektivitás miatt?

"Élet és Irodalom". Mi köze ezeknek finnyáskodó, középszerű orbánfikázó írásoknak az irodalomhoz?

Úgy érted, az Ybl-villa felújítására miért költöttek?
Persze, fel lehet tenni a kérdést, hogy egy szabadságharc-előtti műemléképület eredeti állapotának megőrzésére miért kell költeni (mikor el is lehetne dózerolni, és havernak eladni a telket ár alatt), csak utána ne forgassátok a szemeteket, hogy a "a kultúra baloldalon van"

A villa és a parkja az államé. A türk tanács pedig használhatja az épületet. Bizonyára még nem hallottál róla, de általában a keleti népeknél fontos, hogy lássák a másik félen, érdeklődik utánuk, ez nem csak a kínaiaknál, hanem a kazahoknál is így van. Tedd mellé, hogy a világ uránkincsének bő harmada Kazahsztánban van, és mellé még (az akkumulátorgyártásban elengedhetetlen) rengeteg rezük, illetve olajuk van, talán rájössz, hogy miért fontos a jó kapcsolat a Türk Államok Szervezetével (aminek Kazahsztán alapító tagja)
Már persze, ha mindent a gazdaságnak vetünk alá, és átlépünk a kun örökségük, és a ma is létező "madjar" törzsük felett.

A világ jelenleg ismert készletének 15%-a, a jelenlegi kitermelés 35%-a.
Szóval nem érted, hogy hogy mit várnak a másik féltől a kínaiak vagy a kazahok. Na látod, ezért nem visznek téged tárgyalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában