Bangóné, Karácsony, Hajnal – tisztázatlan felsőfokú végzettségek a baloldalon

2022. január 23. 21:24
Nem a vasárnap az MSZP-ből kizárt Bangóné Borbély Ildikó az egyetlen, akinek iskolai végzettségével kapcsolatban kérdések merültek fel az elmúlt időszakban.

„A kamudiploma-botrányba belebukó Bangóné Borbély Ildikó mellett több más baloldali politikusról is kiderült korábban: nem rendelkezik olyan végzettséggel vagy szakismerettel, mint amit állított magáról. Karácsony Gergelynek – bár kezdetben ennek ellenkezőjét hangoztatta – nem volt államilag elismert nyelvvizsgája, ennek hiányában pedig jogszerűtlenül alkalmazták egyetemi tanársegédként és adjunktusként. A momentumos Hajnal Miklós pedig úgy hivatkozott magára többször is közgazdászként, hogy csak érettségije van” – írja összeállításában a Magyar Nemzet, amely számba vette azon baloldali politikusokat, akiknek iskolai végzettsége nem egyértelmű a fellelhető információk alapján.

Emlékezetes, Karácsony Gergely doktori- és nyelvvizsgaügyei tavasszal sokáig meghatározták a közbeszédet, miután kiderült, hogy a főpolgármester tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Mindez egyébként az ezredforduló után pár évvel történt, amikor a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette a Corvinust,

Karácsony pedig már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak, a cége összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kabinettől. A főpolgármester angoltudásbeli hiányossága már a hivatalos miniszterelnök-jelölti bejelentkezése előtt lavinát indított el, amikor a brit The Economist című lapnak – mint később kiderült – magyar nyelven adott interjút. Karácsony nyelvvizsgájának kérdése akkor hetekre meghatározta a politikai napirendet, míg végül kétséget kizáróan kiderült, hogy az általa említett középfokú nyelvvizsga nem létezik. A főpolgármester az erre vonatkozó kérdések kapcsán gyakorlatilag egyszerre kezdett el úgy magyarázkodni, hogy a szaknyelv a sajátja, másrészt pedig azzal védekezett, hogy „hiperpasszív” a nyelvtudása.

A szabálytalan foglalkoztatása ügyében Karácsony minden felelősséget az egyetemre hárított. 

Szintén nagy port kavart a Momentum ifjú titánjának, Hajnal Miklósnak az esete is. Hajnal 

többször is közgazdászként hivatkozott magára, azt a látszatot keltve, hogy ilyen irányú végzettséggel rendelkezik. 

Az előválasztás alkalmából feltöltött önéletrajzából azonban az derült ki, hogy Hajnal elkezdte a jogász – és nem a közgazdász – szakot levelező tagozaton, valamint „felfüggesztett” oxfordi tanulmányokról számolt be, magyarán csak érettségivel rendelkezik. A momentumos politikus akkor méltatlannak és fájónak nevezte, hogy ennek kapcsán hazugsággal vádolták, de sajnálatát fejezte ki, és elnézést kért.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kunhalmit se felejtsük el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés