Honvédkórház főigazgatója: a két oltás nem elegendő

2022. január 21. 8:56
Wikonkál Norbert Miklós sajnálatosnak nevezte, hogy egyre népszerűbb az antitest teszt, amelynek „tudományos hozadéka nagyon csekély”.

A két oltás nem elegendő, ezt ma már mindenki látja – fogalmazott Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Elmondta, koronavírus-fertőzés miatt jelenleg kevés páciens fekszik a Honvédkórház intenzív osztályán és többségében olyan betegek jutnak oda, akik nincsenek beoltva vagy négy hónapnál hosszabb ideje kapták a legutóbbi oltást.    

„Tehát összességében az üzenet egyértelmű: még ma sem késő menni, sőt holnap is nyitva vagyunk, holnap is lehet jönni felvenni a harmadik oltást, mert a második oltás után négy hónappal nagyon elkezd a védettség csökkenni, hat hónap után meg szinte alig van védettség” – hangsúlyozta a főigazgató.    

Az éppen zajló oltási akcióról azt közölte, úgy tűnik, tetszik az embereknek, hogy időpontfoglalás nélkül is megkaphatják a vakcinát, mert folyamatosan érkeznek. Wikonkál Norbert Miklós hozzátette: ma már azt is meg lehet fontolni, hogy szükséges-e a negyedik oltás. Kifejtette,

a 60 év felettieknek, a valamilyen krónikus betegséggel – például cukorbetegséggel vagy daganattal – rendelkezők számára egyértelműen javasolják.    

Már csak ritka vendég a delta variáns

Kérdésre elmondta azt is, a honvédség saját laboratóriumaiban is megállapították, hogy az omikronnal fertőzöttek aránya 90 százalék felett van, vagyis a delta variáns „már csak ritka vendégként jelenik meg”. Hozzátette, az omikron nagyon gyorsan átfertőzheti a lakosságot, ugyanakkor gyorsan le is csenghet, és 

a remények szerint ez jelentheti a koronavírus-járvány végét.

Megjegyezte: bár az esetszámok folyamatosan nőnek, a koronavírus omikron variánsa sokkal szelídebb, mint az eredeti, vuhani törzs vagy a delta variáns volt. Sajnálatosnak nevezte, hogy egyre népszerűbb az antitest teszt, mert ennek a „tudományos hozadéka nagyon csekély”, és ennek az eredményéből nem érdemes következtetéseket levonni.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés