Hát ez nem jött össze – legesleghamarabb április 26-án lehetne a referendum!

2022. január 21. 19:49

Szánthó Miklós
Facebook
Hivatalosan is elszállt az esélye annak, hogy az április 3-ára legyen kitűzhető.

„Baloldali népszavazási kezdeményezések 2022: hát ez nem jött össze – legesleghamarabb április 26-án lehetne a referendum!

Azzal, hogy a baloldal csak a mai nap nyújtotta be a népszavazási kezdeményezéseihez szükséges mennyiségű aláírást a Nemzeti Választási Irodához, hivatalosan is elszállt az esélye annak, hogy az április 3-ára legyen kitűzhető – a referendumra az elképzelhetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is leghamarabb csak április 26-án kerülhetne sor. Ugyanis:

Az NVI-nek 60 napja van megvizsgálni a »470 ezer« (valójában kérdésenként 235 ezer) szignót. De tételezzük fel a lehetetlent, hogy a szerv mindezzel jóformán azonnal, egy nap alatt, január 22-re végez.

Ha megvan a döntés, az megtámadható a Kúrián. Tételezzük fel azt is, hogy ilyesmi nem történik – a jogerőre emelkedéshez pedig 5 nap kell: január 27-ét fogunk írni.

A jogerőre emelkedett határozatot közzé kell tenni a Magyar Közlönyben és az NVB elnökének hivatalosan is tájékoztatnia kell az Országgyűlés elnökét a kezdeményezés hitelesítéséről. Tegyük fel – ami szintén lehetetlen a gyakorlatban –, hogy mindez egy nap alatt megtörténik, azaz január 28-án.

Az ezt követő első parlamenti ülésnapon a házelnök bejelenti a kezdeményezést a képviselőknek – erre elvileg csak februárban lenne már lehetőség (ekkor indul a hivatalos ülésszak), de tételezzük fel szintén a lehetetlent, hogy csak ezért összehívnak egy rendkívüli parlamenti ülést egy hétvége alatt: január 31. lesz.

Szintén példa nélküli lenne, de mondjuk, hogy az Országgyűlés aznap döntene is és elrendelné a népszavazásokat. Sőt, a vonatkozó határozat azonnal megjelenik a Magyar Közlönyben. A határozat – ha nem támadják be az Alkotmánybíróságon – 15 nap után lesz »jogerős«: azaz február 15-én.

A köztársasági elnök ezt követően tűzheti ki a népszavazást: tételezzük fel most azt is, hogy már aznap, 15-én megtenné ezt. Az e naptól számított 70-90 napon belülre lehet kitűzni a népszavazást, TEHÁT ARRA – ha nincs semmi jogorvoslat és minden érintett szerv napon belül vagy egy nap alatt végez a több napot/hetet igénybe vevő ügymenettel – LEGHAMARABB (egy lehetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is) ÁPRILIS 26-ÁN KERÜLHETNE SOR.

[ Ahhoz, hogy alkalmazni lehessen egy kivételes szabályt, mely szerint egy népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást tűzött ki és ez utóbbi időpontjáig legalább ötven nap van hátra, a baloldal népszavazásainak kitűzésére legkésőbb február 12-én kellene sor kerüljön. Ez azonban – a fentiek szerint – a legextrémebb felturbózással sem tud kijönni.]”

Fotó: Szánthó Miklós

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés