Baloldal: Visszaadjuk az embereknek a politikát, leváltjuk a kormányt

2022. január 21. 10:51
Az ellenzék szerint maga a palamenti választás is egy népszavazás lesz arról, hogy véget vetünk az elmúlt évek politikájának, amely túszul ejtette az államot, és a magénérdeket képviselte a közérdek helyett.

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében részt vevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Karácsony Gergely főpolgármester azt emelte ki: nem a Fudan Egyetem, hanem a diákváros megépítése a közérdek, akárcsak az, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején ne a maihoz hasonló, szűkmarkú rendszer vonatkozzon az álláskeresőkre.

Maga a palamenti választás is egy népszavazás lesz arról, hogy véget vetünk az elmúlt évek politikájának, amely túszul ejtette az államot, és a magénérdeket képviselte a közérdek helyett

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Az akcióban részt vevők összefogásának és az aláírók nagy számának fontosságára hívta fel a figyelmet Orosz Anna (Momentum), Újbuda alpolgármestere, kijelentve, mindez azt mutatja, „nincsen olyan lehetetlen körülmény, amit ne tudnánk legyőzni, hogy ha arról van szó, hogy ezt a kormányt, ezt a rendszert megdöntsük”. Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes arra kért mindenkit, hogy a választási kampányban ugyanilyen aktivitással támogassák az ellenzéket annak érdekében, hogy „egy új, demokratikus magyar kormánya legyen ennek az országnak”.

Kapcsolódó

Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok
Az ígértnél lassabban és kevesebb aláírás jött össze. Összefoglalónk! Bővebben is érdekel...

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: a törvény által biztosított 120 helyett az ellenzék 30 nap alatt összegyűjtötte a referendum megtartásához szükséges számú aláírást, így a két kérdésben szerinte április 3-án az urnákhoz lehet szólítani a polgárokat. Úgy értékelt: ha Áder János köztársasági elnök nem erre a napra – azaz az országgyűlési választással és a kormányoldal által kezdeményezett népszavazással egy időpontra – írja ki a referendumot, „akkor a magyar emberek akaratával megy szembe”.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, „az összefogásnak hatalmas ereje van, és ez az erő fogja elsöpörni áprilisban Orbán Viktort és bandáját”.

Levélben köszöntötte az egybegyűlteket Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Arról írt,

Orbán Viktornak 133, az ellenzéknek viszont 235 ezer bátor embere van,

utóbbiak lehetővé tették, hogy az előválasztás után újabb lépést tegyenek az összefogás pártjai. Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről szól majd: Fidesz vagy nem Fidesz – jelentette ki.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés