Kiderült milyen maszk véd a legjobban az omikron ellen

2022. január 20. 15:57
Az N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns változata ellen – állítja az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC).

A vizsgálatok szerint az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni – írja a Reuters.

Az FFP2-es maszkok is nagyon magas védettséget adnak

Hozzáteszik: az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak, ezek az említett részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki.

A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz. A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket,

legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Közölték továbbá, hogy a textilből készített maszkok és az orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb, így ennek a kombinációját javasolják, ha nem érhetőek el a nagyobb védelmet nyújtó maszktípusok.

A Reuters eredeti, angol nyelvű cikkét ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: VectorStock

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legjobban 3 atombomba segített volna 2019 legvégén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés