Orbán Viktor „influencerei” leuralták a Facebookot, az EU meg nézi

2022. január 19. 20:07

Donáth Anna
Facebook
Orbán Viktor nemrég még cenzúrázni akarta a Facebookon megjelenő tartalmakat.

„Orbán Viktor »influencerei« leuralták a Facebookot, az EU meg nézi

Ezen a héten vitatja meg az Európai Parlament a technológiai óriásplatformokat, például a Google-t és a Facebookot szabályozó egyik tervezetet, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, a Digital Services Actet (DSA). A tervezetről szóló plenáris vitán én is felszólalok.

Orbán Viktor nemrég még cenzúrázni akarta a Facebookon megjelenő tartalmakat, de mivel cenzúrázni nem tudta, úgy döntött, hogy inkább saját propagandájával árasztja el az óriásplatformokat. Mindezt jórészt közpénzmilliárdokból, kikerülve a kampányköltési szabályokat, és a közösségi oldalak elég gyenge saját szabályait is.

A kormány lejáratókampánya már olyan agresszív, hogy egy mesét sem tud elindítani a szülő a gyermekének a Youtube-on anélkül, hogy ne kormánypropaganda harsogja tele a szobát.

Úgy gondolom, hogy az óriásplatformokat igenis szabályozni kell, méghozzá EU-s szinten. De a jelenlegi tervezetnél is szigorúbban kellene azt, hogy választások idején hogyan működjenek ezek a platformok. Alapprobléma ugyanis, hogy az algoritmusok átláthatatlanok, hogy sérülékeny csoportok is célozhatók, és hogy a mikrocélzások miatt sem a kutatók, sem a politológusok, sem a politikusok nem tudják, kihez milyen üzenet, milyen hazugság jut el. Ez persze, nemcsak magyar probléma, de itthon most minden eddiginél erősebben jelentkezik.

Itt az ideje, hogy kimondjuk: a Facebook és a Google felelőssége is, hogy választási kampányban mi történik a felületeiken. Különben ezekből a platformokból választási csalásokra használható nyerőgép lesz. És az nyer, aki a legtöbbet fizet.”

Fotó: Megafon, Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Donáth kacsa idirekte beismeri, hogy a jobboldal intellektuálisan és szervezettségben lényegesen erősebb, de ezt nyíltan nem akarja/meri elismerni, hanem a szokásos balos vádaskodó nyöszörgést választja, külső/EU mentőövért könyörögve.

Érdekes, én zsidókról szóló felületekhez nem férek hozzá rendszeresen. Ezért kik a felelősek?

Annácska FB posztjait nem is látom, mert korlátozott hozzáférésűek. Így nehéz lesz leuralnia. Nyomuljon a TikTokon.

Marha szar, amikor az embert saját fegyverével győzik le. Akkor bezzeg
renansz van.

Elkövettem, mert rákerestem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés