Magyarországnak még sohasem volt ekkora aranytartaléka

2022. január 19. 14:12
Decemberben ismét nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka, a 38,3 milliárd euróból 4,9 milliárdot tesz ki a monetáris arany.

Majdnem másfél milliárd euróval nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartaléka a decemberi adatok alapján – derült ki az MNB honlapjáról. Míg november végén a nemzetközi tartalékok 36,9 milliárd eurót tettek ki, addig ez a szám 38,3 milliárdra emelkedett december 31-re, amiből 31,8 milliárd az SDR-valutakosárban levő deviza. 

A mutató a szeptemberi 4,5 milliárdos emelkedés után októberben és novemberben összesen 1,3 milliárddal csökkent, ám decemberben ismét növekedett.

A nemzetközi tartalékokból 4,9 milliárdot tesz ki a monetáris arany, illetve 2,3 milliárdot az augusztus végén érkezett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által minden tagország között elosztott SDR-kibocsátás. 

A monetáris arany értéke március óta áll 4 milliárd euró felett, amikor az MNB a hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát,

amelynek szeptembertől ismét folyamatosan nőtt az értéke, decemberi szintje rekordot jelent.

Az MNB először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről

A jegybank honlapján megjegyzi, az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amelynek állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrn-be. A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor.

A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt. Az MNB először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent,,

Nos ezért küzd az ellenzék, hogy az aranytartalékot ismét piacra dobhassa és a sleppjüket kistaférozhassák.

Buta kis cicuska, vagy hülye macsek, amelyik szimpatikusabb.

Az adósságot a GDP százalékában mérik, mert nem mindegy, milyen jövedelem, milyen teherviselő képesség mellet létezik az adósság. Ha tudsz számolni, akkor rájöhetsz, hogy a GDP jó alakulása mellett egy számszerűleg nagyobb adósság GDP százalékban kevesebb is lehet.

Örülök, hogy segíthettem.

2018: cca: 1300 USD/uncia
2022: cca 1840 USD/uncia

Ennyike...

MZP ezért kérte fel Surányit: tudja, hogyan kell hamar olcsón eladni a nemzet aranyát......

5 milliárd EURO aranyban, azért ezért már G. Sorosnak is megéri lehajolni, értsd: megfuttatni pár százezer/millió dollárocskával a bal-libzöld kollaboránsait...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés