Viktor, a disznókivégzés mestere

2022. január 18. 10:59

Vida Raul
Prove.hu
A húsfogyasztás negatívan hat a húsevőkre, mert nemkívánatos énképpel kell szembesülniük.

/Számomra Orbán Viktor jelenlegi disznóölős kampánya egyszerűen undorító. Erőszakos, felsőbbrendű, elnyomó ideológiát képvisel, aminek lejárt az ideje. Ez a XXI. században már kínos, visszataszító, felesleges. Különösen azért, mert a kormány nemrég »állatbarát intézkedéseket« vezetett be, ami természetesen csak néhány, számunkra kedves és hozzánk közeli állatot érint, mint a kutyát és a macskát, míg a többi állatfaj egy csepp figyelmet sem kapott. De hogyan is kaphatna, ha a döntéshozók maguk is a karnista ideológia áldozatai?

A karnizmus egy olyan domináns hitrendszer, amit sokféle védekező mechanizmus és javarészt nem vitatott feltevés támogat; olyan uralkodó ideológia, ami elősegíti, hogy az emberek támogassák az állati termékek használatát, különösen a húsfogyasztást. A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben, ebből írta doktori disszertációját 2003-ban, majd népszerűsítette a Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket? című könyvében.

Mások bántalmazása összeegyeztethetetlen az erkölcsös énképpel. Ezért a húsfogyasztás negatívan hat a húsevőkre, mert nemkívánatos énképpel kell szembesülniük: hogyan lehetek jó ember úgy, hogy közben húst (megölt állatokat) is eszek?

Ez az erkölcsi konfliktus nem csak a húsevés élvezetét fenyegeti, hanem az identitásunkat is. Az identitásunk védelme érdekében olyan szokásokat és társadalmi struktúrákat hozunk létre, amiktől jobban érezzük magunkat.

Néhány állatot bekategorizáltunk háziállatnak, másokat vadállatnak, míg néhányat ételnek. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész társadalom egy paradoxon csapdájába esett: egyrészt milliárdnyi állatot tartunk borzasztó körülmények között és ölünk meg évente, amelyben a húsvásárlással mindannyian részt veszünk, másrészt pedig össznépileg meglincseljük, aki egy kutyát bántalmaz, sőt, ezért akár börtön is járhat.

A húsevők, amikor vegánokkal találkoznak, tudat alatt érezhetik a kognitív disszonancia nyomását, és vágyat éreznek rá, hogy megvédjék az identitásukat, a születésüktől magukénak tartott hitrendszert, ezáltal sokszor olyan, illékony okokkal állnak elő a veganizmussal szemben, mint például »a növények is éreznek«.

A vegánokkal való találkozás pontosan azokat a részeket piszkálja az agyunkban, amikre próbálunk nem gondolni. Emlékeztetnek rá, hogy van bennünk egy belső ellentmondás, ami ellen nem teszünk semmit, míg vannak, akik igen.

És arra is, hogy az állatoknak, akiket nap mint nap megeszünk, vannak érzéseik, és hogy lehet úgy is cselekedni, hogy ezt figyelembe vegyük. Hogy ki lehet válni a tradíciók szorításából, és lehet önálló, a moralitásunkkal azonos döntéseket hozni.

A húsevés továbbá társadalmi megszokáshoz köthető, így tehát az ünnepeket is a barátokkal és családdal való húslakomák határozzák meg. Sokan a férfiasság jelképeként is használják, állítva, hogy ez határozza meg, ki az igazi férfi, vagy hogy az evolúció során csúcsragadozókká lettünk, akiknek húst kell ennie.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Vida Raul

A béke a vallásom, az empátia az iránytűm. Állatjogi aktivistaként és online marketing szakemberként azon dolgozom, hogy egy etikusabb világot építsünk az embereknek és más fajoknak egyaránt. Vegán egy életre.
"

Elmebeteg barom.

"... az állatoknak...vannak érzéseik.." - A növényeknek is. Élősködők által megtámadott fák jelző anyagokat bocsátanak ki, jelezve társaiknak a veszélyt.

Szója lattét rá, de rögvest!
Nehogy kiszáradjon..

Na, ezért utálom a vegánokat. Rohadék szekta az egész. Ez a CEU-s genetikai hulladék is láthatóan nem a húst utálja, hanem a húsevőket.

Nem a húsevőknek vannak lelki problémái a húsevés miatt, hanem neked, gusztustalan vegán tetű!

"Az emberi fogazat mindenevőé."

Ezt már nem is nagyon vitatják a vegánok. Már az a vonulat is szinte teljesen megszűnt, miszerint a vegán étkezés egészségesebb, mint a normál (hús-növény vegyesen).

Nyilvánvalóan nem lehet egészségesebb az a fajta étkezés, ha azok, akik kizárólag növényt esznek, mindenféle hiánybetegséggel kell szembesülniük. Ezért kell a vegánoknak a hiányzó tápanyagokat meg nyomelemeket vagy egzotikus növényi anyagokból, vagy tápanyagpótló adalékokból fedezniük.

A vegánság manapság nem más, csak ideológia, mint a transzgenderség. Az állat is ember, nem szabad bántani az állatokat, ez az alap. Ezért térítenek, mert ezek olyanok, mint a Jehova tanúi, vagy mint a többi szektás rohadék. Ők "erkölcsösek", azért nem esznek húst, ezért nyilvánvaló a következtetésük is, hogy aki húst eszik, az erkölcstelen, és alávaló.

Ez a tetű is így ír a húsevőkről, hazudozik, és lesajnálóan ír róluk, holott egyértelmű, hogy melyik társadalmi csoport az, amelyiknek problémája van: Ezek a vegánok. Mindig a vegánokkal van a baj, ha kajáról van szó, nem fordítva. Mindig ezek a retkek problémáznak az evéssel.

Rühellem őket, mert (verbálisan) erőszakosak, mindenki mást hülyének-, illetve lenéznek. Vallási fanatikusok, pont mint a féleszű klímaharcosok.

Húst eszel és itt osztod az észt? Azt ugye tudod, hogy a gyerekeket tilos vegán táplálni?!

"És arra is, hogy az állatoknak, akiket nap mint nap megeszünk,"

Na, de ez véleményed mindent visz tökfejke.

„A holokauszt nem ért véget, csak más az áldozat.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés