Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

2022. január 18. 11:21

Komáromi Zoltán
Magyar Narancs
Szigorú szabályokat kell hozni és politikai bátorságnak kéne lennie, még három hónappal a választások előtt is.

magyarnarancs.hu: Ön szerint hogyan lehetne e jócskán fertőzőbb vírusváltozat terjedését hatásosabban fékezni?

KZ: Ha lenne, lett volna tömeges térítésmentes tesztelés, és így valakiről kiderült volna, PCR-ral igazolva, hogy fertőzött vagy a klinikai tünetei a betegségre utalnak, akkor azonnal visszakövethetnék a telefonok helyadatai alapján, hogy kikkel találkozott, kikkel volt egy légtérben, kiknek adhatta tovább a fertőzést. Ezeket az embereket 12-24 órán belül letesztelnénk, és a megfelelő karanténintézkedéseket rendelnénk el, és azt ellenőriznénk is. Ezzel nagymértékben csökkenthető lenne, lett volna a vírus terjedése.

magyarnarancs.hu: Az omikronnál a tünetek az előző variánsoknál hamarabb jelentkeznek, enyhébbek, a gyermekekre nem annyira veszélyesek. Nem kell olyan hosszú karanténidő, rövidítettek rajta. Viszont a beteggel együtt lakókra eleve nem vonatkozik kötelező karantén.

KZ: Akkor felteszem a kérdést: ha az óvodába járó unoka óvodástársa, vagy valaki az óvónéni családjában omikronfertőzött, akkor nekik nem kell karanténba menniük? És ha ez az unoka így összeszedi az omikronfertőzést az óvodában, vagy az iskolában és vasárnap, amikor elmennek meglátogatni a nagymamát, szépen átadja neki? A nagymama 70 vagy 75 éves, cukorbeteg, légzőszervi betegsége is van, esetleg magas vérnyomása is. Akkor tudok én arról vitatkozni, hogy neki se lesz semmi baja az omikrontól?

magyarnarancs.hu: Akinek influenzás, avagy koronavírusos van a családjában, mit tegyen? Ha tud, maradjon otthon?

KZ: Olyan számú beteg fertőződött meg, hogy biztosan kiszorította a deltát az omikron. Nyáron remélhetőleg a dolog természetéből eredően csökkenni fog a cseppfertőzések fizikai lehetősége, mert ha 30-35 fokos kánikulában valaki tüsszent, köhög, egy másodpercen belül beszárad az a csepp, és leesik. Most percekig lebeg a levegőben.

Szigorú szabályokat kell hozni és politikai bátorságnak kéne lennie, még három hónappal a választások előtt is. Egyébként sem most kéne elkezdeni, hanem októberben-novemberben, vagy inkább nyáron kellett volna, és akkor nem tartanánk itt. Amiképp politikai gyávaság és tisztességtelen az is, hogy a munkahelyekre bízzák a járványügyi protokollt, noha világosan megfogalmazott és érvekkel alátámasztott követelményeknek kellene lenniük. Káosz, ami itt van, és nem tudunk mást csinálni most már, mint imádkozni, hogy valahogy levonuljon ez az ötödik hullám, minél kevesebb áldozattal.

Kormányváltás után azonnal be kell vezetni és betartatni olyan szabályokat, hogy szeptemberben ne induljon újra a járvány, például az óvodás és iskolás gyermekek immunizálása elengedhetetlen. A szülőket meg kell győznünk ennek a fontosságáról. A tanárokat, óvónőket és az iskolai, óvodai dolgozókat szintén.”

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a járvány, pláne ez a most felfutó omikron hullám lefut és kész. Ha fejre állunk, akkor is. Komáromi már megint dékáskodik.

Imádkozna a kommunista, ha tudna!
És ha akarna..

Ez nekem is feltűnt. Ennek a geci DK-snak semmi sem drága.

Már nyáron kellett volna kezdeni? Mit kellett volna kezdeni a nyáron, te rohadék bolsi féreg, mit? Téged kellett volna felkötni, lehetőleg még nyáron!

A leendő MZP kormány eü.tárcavezetőjét olvashattuk. MZP már ismertetni akarta Komáromi programját, az óvodások és iskolások teljes kötelező oltását, de az MZP-t pórázon vezető két moderátor időben közbelépett. Talán majd a megjelenő végleges programban benne lesz. Növelve a szülők megnyerését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés